Kogiel-mogiel lub kogel-mogel – prosty deser z żółtek jaj i cukru.
Deser pojawił się w XVII wieku w Polsce, jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego[potrzebne źródło]. Stał się popularny w okresie międzywojennym i w latach PRL-u, gdy słodycze nie były łatwo dostępne. W Niemczech nazywa się Zuckerei, a regionalnie także Goggelmoggel, w Rosji - gogol-mogol (гоголь-моголь), a w jidisz - גוגל מוגל, czyli także kogel mogel.
Klasyczny kogel-mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru[potrzebne źródło], dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao i rodzynki. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru
a teraz mam pytania do was:)
1-Lubicie Kogel Mogel ?
2-Z ilu jajek najczęściej robicie ?
3- Dlaczego jest taka nazwa a nie inna ?
lista tematów
Kogel Mogel... strona 1 z 2
Jest całkiem niezły, ale mam awersję do surowych jaj, dlatego nie pamiętam nawet kiedy jadłam ostatnio...
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek