Czyli za darmo z lasu
Witka!
Ja już jadłem 1 kurki, mniam pychotka.
Był z tego niezły sosik z młodymi ziemniakami a dzisiaj będą krokiety z kurek i cebulką.
Lubicie ?
Jakie jeszcze potrawy można przyrządzić z wykorzystaniem grzybów?
Polecam ten temat opatrzności bożej, poproszę o dużo przepisów.
Grzyby strona 1 z 3
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
Sam wrzucę kilka z sieci :
Składniki na 4 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki; 2 szklanki mleka tłuszcz do smażenia (olej lub słoninka); 2 jajka; sól do smaku. Farsz: pół kg grzybów leśnych; 1 cebula; 2 łyżki oleju; natka pietruszki; 1 łyżka tartej bułki; sól i pieprz do smaku.
1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy mikserem na bardzo gładką masę. Partiami smażymy naleśniki na dość mocno rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
2. Grzyby czyścimy, obieramy, kilkakrotnie myjemy, szatkujemy.
3. Farsz: Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na gorący tłuszcz, dodajemy grzyby, sól i pieprz. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Do grzybów z cebulą wsypujemy bułkę tartą. Mieszamy, aby powstał jednolity farsz.
4. Farszem napełniamy naleśniki, lekko je podsmażamy. Podajemy na ciepło.
Wartość odżywcza 1 porcji 394 kcal; Białko 4,2 g/Tłuszcz 23g/Węglowodany 8,6 g
Składniki na 4 porcje: główka włoskiej kapusty; 50 dag grzybów; 2 cebule; 1 jajko; 5 łyżek tartej bułki; pół szklanki śmietany; sól; pieprz; łyżka mąki; szklanka rosołu z kostki.
1. Kapustę wrzucamy na kilka minut do wrzątku. Studzimy, oddzielamy liście od głąba, nerw każdego liścia rozbijamy młotkiem lub ścinamy go delikatnie, by nie uszkodzić liścia.
2. Grzyby myjemy, obieramy i kroimy. Jedną cebulę siekamy, smażymy na gorącym tłuszczu, dodajemy grzyby, lekko dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Wsypujemy tartą bułkę, jajko, przyprawy. Mieszamy. Farsz zawijamy w liście, nadając im kształt gołąbków.
3. Gołąbki układamy ciasno w brytfannie, wlewamy szklankę rosołu, doprawiamy solą i pieprzem.
Drugą cebulę kroimy, smażymy, dodajemy mąkę i śmietanę. Mieszamy z odrobiną wywaru, zalewamy gołąbki. Podajemy na ciepło np. z ryżem.
Wartość odżywcza 1 porcji 215 kcal; Białko 8,5 g/Tłuszcz 3,8 g/Węglowodany 0,9 g
kładniki na 4 porcje: kalafior; 15 maślaków; pół bochenka czarnego chleba; szklanka mleka; 8 jaj; 100 g żółtego sera; sól i pieprz do smaku. Dekoracja: 5 maślaków; 5 różyczek kalafiora; natka pietruszki; tłuszcz do wysmarowania formy.
1. Namoczony w mleku i mocno odciśnięty chleb przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mieszamy z 2 jajkami. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównujemy powierzchnię.
2. Oczyszczone maślaki gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy rozebranego na różyczki kalafiora. Odkładamy po pięć grzybów i różyczek kalafiora, a resztę mielimy lub drobno siekamy, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na chleb w formie.
3. Ubijamy resztę jaj, mieszamy ze startym serem i zalewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy odłożone grzybki i kalafiory. Zapiekamy w 200 st. Gotową potrawę posypujemy natką.
Wartość odżywcza 1 porcji 715 kcal; Białko 25,5 g/Tłuszcz 23,8 g/Węglowodany 10 g
SMACZNEGO !
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
Przy okazji pies się wysra
Z pewnością musi dobrze smakować.
A smażone z cebulką też?
Kiedy da ktoś jakiś przepis z makaronem :D
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
A ja dziś (a właściwie wczoraj) miałam na obiad zupę z kurków, nie lubię, grzyby mi jakoś nie podchodzą. Ale i tak najgorsza rzecz jaka może być to jajecznica z grzybami...
kocham grzyby
uwielbiam kurczaka w sosie grzybowym
to tak:
2 podwójne filety z cyca
przyprawy
mąka
grzyby
ogórki kiszone
kostka grzybowa knorra
2-3 liście laurowe
namoczone grzyby kroimy w plastry, gotujemy w niewielkiej ilości wody
cyce myjemy, kroimy w kostkę (taką większą), przyprawiamy, oprószamy mąką (ja wolę je w mące obtoczyć)
jak grzybki są miękkawe to wyłączamy gaz
cyce układamy w głebokiej patelni (rondlu), obsmażamy na nieduzym gazie z obu stron mieszając, żeby nie przypaliła się mąka. dolewamy wodę z grzybami, dodajemy kostke rosołową i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. po 10ciu minutach dodajemy pokrojowe w plastry (albo pół plastry - zalezy jak grube) ogórki kiszone. Dusimy jeszcze chwilę co by zmiękły.
nie dodaję śmietany. mąka na cycach zagęści sos
włala :)
Fajny przepis!
Wybredna :P
No ja nie wiem
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek