Tak, tak, znów z kurczakiem :D
Składniki na 4 spore porcje:
- 2 podwójne lub 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 15 dag mozzarelli
- 4 plasterki chudej szynki
- 20 dag śmietany
- pomidor
- 250 ml bulionu drobiowego
- olej do smażenia (lub oliwa, wg uznania)
- ulubione przyprawy (polecam do tego bazylię, sól, pieprz i czosnek - może być granulowany)
Zaczynamy od pokrojenia pomidora i mozzarelli w plasterki lub średniej wielkości kostkę. filety oczyszczamy i rozcinamy tak, by powstała nam kieszonka, zarówno z zewnątrz jak i od środka nacieramy przyprawami i (jeśli lubicie) wyduszonym czosnkiem. Do każdej kieszonki wkładamy plasterek szynki i wcześniej pokrojona mozzarellę i pomidora.
smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron, zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię i grzejemy wszystko jeszcze z 6-8 min., zeby mięso nie było surowe. Po wszystkim, zdejmujemy kurczaka z patelni, a do tłuszczu ze smażenia dodajemy śmietanę, bulion i przyprawy, mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstego sosu. Przed podaniem polewamy nim mięso i gotowe.
Osobiście przed smażeniem panieruję jeszcze mięso obtaczając w mleku a później w sezamie, ale to już kwestia upodobań :)
Do tego mlode ziemniaczki z koperkiem i jakaś lekka sałatka i obiad gotowy :)
lista tematów