WrednyMichal
WrednyMichal
  13 czerwca 2011 (pierwszy post)

Dwa słowa wyjaśnienia na początek:
Miałem na początku koncepcje stworzenia osobnego tematy na każdy przepis, ale rozsądnie będzie jak wszystko będzie umieszczone w jednym wątku tak aby można było szybciej znaleźć

Nie mam aspiracji by uważać się za guru gotowania... nie trawie fastfood'ów , lubię eksperymentować i jestem samoukiem. Miałem po prostu okazję podpatrzeć jak się gotuje przez duże G i otrzymać szereg wskazówek od szefów kuchni rożnych restauracji i hoteli.

Pierś z kaczki wędzona w herbacie

1.) Umyć i wysuszyć mięso ręcznikiem papierowym
2.) Naciąć lekko nożem skore/ tłuszcz
3.) Dwie łyżki pieprzu syczuańskiego, 1/4 łyżki anyżu gwiazdkowego i dwa goździki, prażyć na patelni do momentu gdy pie...prz się nie otworzy.
4.) Zmielić to na drobny pyl ( po usunięciu twardszych rzeczy), dodać 1 jedna łyżkę soli morskiej i natrzeć mięso i zostawić na parę godzin
5.) Usunąć (nie myjąc mięsa ) większość marynaty
6.) Na dno woka wrzucić i wymieszać 1/2 kubka liści herbaty, 1/2 kubka ryżu i 1/4 kubka cukru, ryz i cukier maja za zadanie uchronić przed zbyt szybkim przypaleniem herbaty. ( jaki gatunek użyć ? Lapsang Soushong, Gun Powder of Heaven mogą być zbyt intensywne. Oolong czy Assam wydaja się być odpowiednie, nie chcemy by kaczka wręcz śmierdziała dymem. Tak czy inaczej trzeba by poeksperymentować z gatunkami herbaty. )
7.) Krawędź woka obłożyć dwoma warstwami foli aluminiowej ( ma to za zadanie uszczelnić woka) i przykryć przykrywka.
8.) Mięso położyć na specjalnej kratownicy lub na (umiejętnie rozłożonych) pałeczkach do jedzenia
9.) Nastawić palnik na średnie grzanie, gdy pojawi się lekki dym wyłączyć grzanie. Najpierw układamy pierś, skora do dołu i wędzimy 10 min, obracamy mięso i wędzimy kolejne 5 minut. Po wędzeniu, mięso powinno mieć lekko złocisty kolor
10. Wyczyścić wok i na jednej łyżce oleju (rzepakowego) na średnim ogniu usmażyć pierś (6 min od strony skóry i dwie minuty z drugiej strony)
11. Odsączyć mięso z tłuszczu położyć na talerz, przykryć folia aluminiowa i odczekać 5 min ( mięso będzie znacznie bardziej soczyste)

P.S. Z takim mięsem dobrze komponowały by się klasyczne niemieckie kluski Spätzle + sos żurawinowy lub sos wiśniowy z odrobiną papryki Chipotle

Pierś z kurczaka z borowikami w sosie winno-śmietanowym

?1.) 2 piersi z kurczak (~ 500 gr) umyć, usunąć błony/ tłuszcz następnie osuszyć
2.) Przyprawić grubo zmielonym pieprzem, odrobina soli + ewentualnie przyprawa złocisty kurczak Kamis (uwielbiam ją)
3.) Na stalowej patelni (cala stalowa, b...ez teflonu, plastiku) rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć parę minut z każdej strony (w zależności od grubości mięsa), by było lekko zarumienione. Jak mięso położymy na patelni, w pierwszych parunastu sekundach trzeba pilnować by się zbytnio nie przywarło
4.) Wstawiamy patelnie do piekarnika na 180 stopni na 13-18 min ( w zależności o grubości mięsa
5.) Mięso wyjmujemy kładziemy na talerz i przykrywamy folia aluminiowa ( proces obróbki termicznej będzie jeszcze trwał +nie chcemy by soki nam uciekły podczas krojenia na talerz)
6.) Na tej samej patelni gdzie jest przypalenizna, wylewamy większość oleju (użyjemy tej przypalenizny jako baza do sosu en. Deglazing/ fr. Déglaçage) i rozpuszczamy masło (2-3lyzki) i wrzucamy 2-3 bardzo cieniutko posiekane ząbki czosnku (mogą być wyciśnięte); smażymy ~ 1 minute
7.) Wrzucamy borowiki ( ja użyłem 500ml miskę suszonych) które przez smażeniem zalałem woda by zmiękły i następnie odsączyłem i smażymy ~ 1 minute
8.) Wlewamy 150 ml bulionu grzybowego + 100 ml białego wytrawnego wina i gotujemy przez 2-3 minuty by się trochę zredukowało
9.) Wlewamy 50-100 ml śmietanki 30%, uważamy by się nie zważyło
10.) Na sam koniec wrzucamy posiekanego 1/4 pęczka natki pietruszki
11.) Wychodzi boskie z gnocchi czy naszymi kopytkami

P.S. Sadze ze równie dobrze pasowało by z kurkami

kader
kader
  13 czerwca 2011

Fajne przepisy kulinarne, na pewno wypróbuję niedługo :). ja dzisiaj zrobiłem taką oto zupę na obiad Rajski Ogród - wyszła pyszna - http://mniami.pl/przepis,6300,zupa-rajski-ogrod.html

WrednyMichal
WrednyMichal
  14 czerwca 2011
Tataki z Tuńczyka


- Sos Ponzu (sojowo - cytrusowy)
- 1 x Biała cebula
- Tuńczyk 150-200 gram
- Biały sezam ( 1 łyżka) + Czarny sezam (3 łyżki)
- Szczypiorek ( 1/4 kubka)
- Grubo zmielony czarny pieprz
- Jakieś kiełki do przystrojenia ( w moim przypadku rzodkiewki)
- Olej rzepakowy/ Canola do smażenia

1.) Mieszamy sezam z pieprzem i obtaczamy w nim mięso
2.) Smażymy na dużym ogniu po 15-30 sekund z każdej strony
3.) Zawijamy mięso w plastikowa folie kuchenna i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 min
4.) Kroimy na cienkie plasterki i podajemy z wyżej wspominanymi warzywami
WrednyMichal
Letal
Letal
  15 czerwca 2011

fajny deser.

WrednyMichal
WrednyMichal
  15 czerwca 2011

Dziekuje

Zapomniałem dodać nazwę...
Mus czekoladowy z szczypta chili Chipotle

Jedna uwaga: Podany przepis powinien być podzielony na 4 porcje, bo jest bardzo słodki... ewentualnie jak ja to zrobiłem podzielić na dwa kieliszki tyle że dwie osoby jedzą z niego wspólnie :)

Zadziora
Zadziora
  19 czerwca 2011

Chętnie będę tu zaglądała :mrgreen:

WrednyMichal
WrednyMichal
  19 czerwca 2011
Ming Bing




Podaje moją wersję przepisu:

Ciasto:
450 gram maki pszennej
220 ml cieplej wody
Farsz
- 500 gram mięsa mielonego (ja używałem wołowiny; 20% tłuszczu by mięso było soczyste)
- 1,5 łyżki świeżego imbiru (starty)
- 1,5 łyżki czosnku ( wyciśnięty)
- 3 łyżki sosu sojowego ( Kikkoman, bo Amoy lub tym podobne śmierdzą chemią)
- 0,5 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Trosze przyprawy do mięsa mielonego

Będzie nam jeszcze potrzebne:
- 200 gram sera Mozzarella
- Sos Hot Sweet Chilli
- Olej rzepakowy/ Canola do smażenia ( i woda)

Tutaj filmik pokazujący jak zrobić ciasto i smażyć ( to bardzo istotne) !!!
http://www.youtube.com/watch?v=xqXuzWiB1IQ

Tutaj oryginalny przepis
http://www.ming.com/foodandwine/recipes/season-6/bacon-cheeseburger-and-shallot-bing.htm
http://today.msnbc.msn.com/id/26094280/ns/today-today_in_beijing/
pijana
pijana
  19 czerwca 2011
WrednyMichal
WrednyMichal: WrednyMichal

Poleć mi proszę (bo pewnie znasz) jakiś dobry gotowy sos słodko-kwaśny lub słodko-ostry :)
I miałabym jeszcze pytanie o olej, smażę zazwyczaj piersi z kurczaka, w wysokiej temperaturze, bo lubię mocno chrupiącą, a chciałabym zamienić zwykły Kujawski na coś lepszego. Z góry dzięki :)
WrednyMichal
WrednyMichal
  19 czerwca 2011
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym


Przepis (dla 3-4 osób)
- 450-500 gram wieprzowiny (np, szynka) pocięta w paski
- 1 duża cebula pocięta w płatki
- 25-40 gram imbiru bardzo drobno pociętego lub startego
- 2-3 ząbki czosnku - pocięte w bardzo cieniutkie płatki
- 1 duża zielona i zółta papryka (pocięta w duża kostkę)
- 150-300 gram świeżego ananasa (pociętego w duża kostkę)
- olej do smażenia

Sos
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu ryżowego (ewentualnie można zastąpić sokiem z limonki )
- sok z jednej pomarańczy

Marynata do mięsa
- duża szczypta chili
- szczypta soli
- 2 łyżki sake/ wódki
- 2 łyżki sosu sojowego (preferowany Kikkoman)

1.) Zamarynować mięso 30-60 min, na 1-2 łyżkach oleju smażyć mięso na dużym ogniu ( nie będę podwał czasu bo to zależy ile twój palnik ma BTU), odsączyć
2.) Na tym samym oleju, smażymy 15-30 sekund imbir i czosnek, dodajemy cebule i paprykę i smażymy dalej przez 45-60 sekund ( chcemy by papryka była chrupiąca)
3.)Dodać sos, ananasa, mięso, trochę wody (50-100 ml) i gotować do zagęszczenia sosu

A co złego jest w oleju rzepakowym (Kujawskim) ?? Jaki cel chcesz osiągnąć ??
Jeśli potrzebujesz wiedzy jakie stosować oleje/ oliwy polecam ten filmik
od 1:43 do 3:33
http://www.youtube.com/watch?v=lG5QO_UWgX0&feature=channel_video_title
pijana
pijana
  20 czerwca 2011
WrednyMichal
WrednyMichal: Sos

Brzmi ciekawie, ale niestety nienawidzę miodu, także poszukam czegoś gotowego.
WrednyMichal
WrednyMichal: A co złego jest w oleju rzepakowym (Kujawskim) ?? Jaki cel chcesz osiągnąć ??

Wydaje mi się, że inne oleje są zdrowsze...
pijana
pijana
  20 czerwca 2011

Dodam, że nie lubię smażyć na oliwie i oliwy w ogóle.

WrednyMichal
WrednyMichal
  20 czerwca 2011

Miód można z powodzeniem zastąpić łyżką cukru brązowego/ trzcinowego.

Olej rzepakowy uważany jest jeden z najzdrowszych, w dodatku ma bardzo wysoką temperaturę zapłonu (http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point)

pijana
pijana
  20 czerwca 2011
WrednyMichal
WrednyMichal: Miód można z powodzeniem zastąpić łyżką cukru brązowego/ trzcinowego.

O, to świetnie ;)
WrednyMichal
WrednyMichal: Olej rzepakowy uważany jest jeden z najzdrowszych, w dodatku ma bardzo wysoką temperaturę zapłonu (http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point)

Czyli chyba jednak przy nim zostanę. Dziękuję za pomoc.
WrednyMichal
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.