WrednyMichal
WrednyMichal
  12 czerwca 2011 (pierwszy post)
Pierś z kaczki wędzona w herbacie


Przepis
1.) Umyć i wysuszyć mięso ręcznikiem papierowym
2.) Naciąć lekko nożem skore/ tłuszcz
3.) Dwie łyżki pieprzu syczuańskiego, 1/4 łyżki anyżu gwiazdkowego i dwa goździki, prażyć na patelni do momentu gdy pie...prz się nie otworzy.
4.) Zmielić to na drobny pyl ( po usunięciu twardszych rzeczy), dodać 1 jedna łyżkę soli morskiej i natrzeć mięso i zostawić na parę godzin
5.) Usunąć (nie myjąc mięsa ) większość marynaty
6.) Na dno woka wrzucić i wymieszać 1/2 kubka liści herbaty, 1/2 kubka ryżu i 1/4 kubka cukru, ryz i cukier maja za zadanie uchronić przed zbyt szybkim przypaleniem herbaty. ( jaki gatunek użyć ? Lapsang Soushong, Gun Powder of Heaven mogą być zbyt intensywne. Oolong czy Assam wydaja się być odpowiednie, nie chcemy by kaczka wręcz śmierdziała dymem. Tak czy inaczej trzeba by poeksperymentować z gatunkami herbaty. )
7.) Krawędź woka obłożyć dwoma warstwami foli aluminiowej ( ma to za zadanie uszczelnić woka) i przykryć przykrywka.
8.) Mięso położyć na specjalnej kratownicy lub na (umiejętnie rozłożonych) pałeczkach do jedzenia
9.) Nastawić palnik na średnie grzanie, gdy pojawi się lekki dym wyłączyć grzanie. Najpierw układamy pierś, skora do dołu i wędzimy 10 min, obracamy mięso i wędzimy kolejne 5 minut. Po wędzeniu, mięso powinno mieć lekko złocisty kolor
10. Wyczyścić wok i na jednej łyżce oleju (rzepakowego) na średnim ogniu usmażyć pierś (6 min od strony skóry i dwie minuty z drugiej strony)
11. Odsączyć mięso z tłuszczu położyć na talerz, przykryć folia aluminiowa i odczekać 5 min ( mięso będzie znacznie bardziej soczyste)

Więcej zdjęć można znaleźć w moim profilu ( drugi album), jeśli mam zamieścić przepis to proszę śmiało pytać.

Smacznego i pozdrawiam,
Michał
WrednyMichal
WrednyMichal
  13 czerwca 2011

Nie próbowałem z innymi mięsami, ale sadze że gęsina będzie również dobra... ja też mam problemy z dostaniem (dobrej jakości) kaczki... ale czasami warto poszukać, spędzić trochę czasu dla tych niezapomnianych wrażeń smakowych.

WrednyMichal
WrednyMichal
  13 czerwca 2011

Ten temat już nie będę rozwijał wszelkie przepisy będę umieszczał w nowym temacie:
http://www.fotka.pl/forum/kulinaria/3229,Happy_meal_czyli_moj

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.