WrednyMichal
WrednyMichal
  12 czerwca 2011 (pierwszy post)
Pierś z kaczki wędzona w herbacie


Przepis
1.) Umyć i wysuszyć mięso ręcznikiem papierowym
2.) Naciąć lekko nożem skore/ tłuszcz
3.) Dwie łyżki pieprzu syczuańskiego, 1/4 łyżki anyżu gwiazdkowego i dwa goździki, prażyć na patelni do momentu gdy pie...prz się nie otworzy.
4.) Zmielić to na drobny pyl ( po usunięciu twardszych rzeczy), dodać 1 jedna łyżkę soli morskiej i natrzeć mięso i zostawić na parę godzin
5.) Usunąć (nie myjąc mięsa ) większość marynaty
6.) Na dno woka wrzucić i wymieszać 1/2 kubka liści herbaty, 1/2 kubka ryżu i 1/4 kubka cukru, ryz i cukier maja za zadanie uchronić przed zbyt szybkim przypaleniem herbaty. ( jaki gatunek użyć ? Lapsang Soushong, Gun Powder of Heaven mogą być zbyt intensywne. Oolong czy Assam wydaja się być odpowiednie, nie chcemy by kaczka wręcz śmierdziała dymem. Tak czy inaczej trzeba by poeksperymentować z gatunkami herbaty. )
7.) Krawędź woka obłożyć dwoma warstwami foli aluminiowej ( ma to za zadanie uszczelnić woka) i przykryć przykrywka.
8.) Mięso położyć na specjalnej kratownicy lub na (umiejętnie rozłożonych) pałeczkach do jedzenia
9.) Nastawić palnik na średnie grzanie, gdy pojawi się lekki dym wyłączyć grzanie. Najpierw układamy pierś, skora do dołu i wędzimy 10 min, obracamy mięso i wędzimy kolejne 5 minut. Po wędzeniu, mięso powinno mieć lekko złocisty kolor
10. Wyczyścić wok i na jednej łyżce oleju (rzepakowego) na średnim ogniu usmażyć pierś (6 min od strony skóry i dwie minuty z drugiej strony)
11. Odsączyć mięso z tłuszczu położyć na talerz, przykryć folia aluminiowa i odczekać 5 min ( mięso będzie znacznie bardziej soczyste)

Więcej zdjęć można znaleźć w moim profilu ( drugi album), jeśli mam zamieścić przepis to proszę śmiało pytać.

Smacznego i pozdrawiam,
Michał
agoosiaaa
agoosiaaa
  12 czerwca 2011

Weszlam na twoj profil i zglodnialam :and:

A co do tej kaczki, to musi byc ze skora? Bo ja ogolnie skory nie lubie :nie:

NuTiiiiii
Posty: 70111 (po ~86 znaków)
Reputacja: -1080 | BluzgometrTM: 51
NuTiiiiii
  12 czerwca 2011

Kaczkę rzadko jadam, ale tą bym wszamał :ziober2:

Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało :ziober2:
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek :pilka:

WrednyMichal
WrednyMichal
  12 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

Skóra jest preferowana, ponieważ nada potrawie taka interesującą teksturę i smak. Ale jeśli nie lubisz to możesz ja oczywiście zdjąć, najpiękniejsze w gotowaniu jest to, że dopasowujesz przepis do twoich preferencji smakowych.

Michał
Letal
Letal
  12 czerwca 2011

wszystko ładnie pięknie. ale wolałbym opcje bez ryżu :)

WrednyMichal
WrednyMichal
  12 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

Ryż smażony z jajkiem to tylko dodatek do mięsiwa, robiłem coś bardzo szybkiego i prostego.
Moim zdaniem dobrze z takim mięsem komponowało by się klasyczne niemieckie kulski Spätzle + sos żurawinowy lub sos wiśniowy z odrobiną papryki Chipotle. A do tego wszystkiego jakieś dobre białe wino wytrawne (np. Chablis, Grüner Veltliner).
sylwik
sylwik
  12 czerwca 2011
WrednyMichal
WrednyMichal: Więcej zdjęć można znaleźć w moim profilu ( drugi album), jeśli mam zamieścić przepis to proszę śmiało pytać.

prosilabym o przepis na Pierś z kurczaka z borowikami w sosie winno-śmietanowym :)

kaczka brzmi swietnie, ale za duzo roboty to cale wedzenie :)
pijana
pijana
  12 czerwca 2011

Weszłam w Twój album i aż mnie zatkało :wtf: Gratuluję umiejętności, to wszystko wygląda niesamowicie i na pewno też tak smakuje !

Letal
Letal
  12 czerwca 2011
WrednyMichal
WrednyMichal: Moim zdaniem dobrze z takim mięsem komponowało by się klasyczne niemieckie kulski Spätzle + sos żurawinowy lub sos wiśniowy z odrobiną papryki Chipotle. A do tego wszystkiego jakieś dobre białe wino wytrawne (np. Chablis, Grüner Veltliner).

wybacz ale nie znam się aż tak na gotowaniu... :) ale brzmi smakowicie w każdym razie.
WrednyMichal
WrednyMichal
  12 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: prosilabym o przepis na Pierś z kurczaka z borowikami w sosie winno-śmietanowym :)

Jutro zamieszczę.
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  12 czerwca 2011
WrednyMichal
WrednyMichal: WrednyMichal

Niezły zbiór potraw.
Sam to wszystko spożywasz,czy ktoś Ci pomaga?:-D
WrednyMichal
WrednyMichal
  12 czerwca 2011

W dużej cześć samemu, ale chętnie zapraszam znajomych i rodzine. Przyjemność z gotowania polega również na tym, że można się dzielić ta przyjemnością z innymi.

ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  12 czerwca 2011
WrednyMichal
WrednyMichal: W dużej cześć samemu

Ja bym przytył i to ostro.
WrednyMichal
WrednyMichal
  12 czerwca 2011

Mam to szczęście ze moje bardzo dużo jeść ,a waga ta sama od 9 lat, tj: 88 kg +/- 1 kg (jem dużo warzyw, praktycznie żadnych fastfood'ow, zero jedzenia po 21, na kolacje głownie marchew, jabłko i herbatka owocowa) , oczywiście dochodzi do tego bardzo dużo ruchu.

agoosiaaa
agoosiaaa
  13 czerwca 2011
WrednyMichal
WrednyMichal: Skóra jest preferowana, ponieważ nada potrawie taka interesującą teksturę i smak. Ale jeśli nie lubisz to możesz ja oczywiście zdjąć, najpiękniejsze w gotowaniu jest to, że dopasowujesz przepis do twoich preferencji smakowych.

Oki, to zadam jeszcze jedno, mam nadzieje ze nie glupie pytanie - czy kaczke mozna zastapic jakimkolwiek innym miesem (przez jakiekolwiek inne mieso mam na mysli kurczaka), bo patrzac sie na sklepy w moim miescie to kaczki chyba bede musiala specjalnie szukac :woot:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.