znam rowniez swietny przepis na rafaello :)
litr mleka
pol szklanki cukru
200G masla
4 lyzki maki pszennej
4 lyzki maki ziemniaczanej
400G wiorkow kokosowych
2 paczki krakersow
Z litra mleka odlewamy szklanke. Pozostale mleko z cukrem zaczynamy podgrzewac. Miedzy czasie do odlanej szklanki mleka wsypujemy obie maki i mieszamy do uzyskania jednolitego plynu. Kiedy mleko zacznie sie gotowac wlewamy pozostale mleko z makami. gotujemy jeszcze okolo 3 minut do uzyskania konsystencji gestego budyniu :)
Nastepnie odstawiamy budyn w chlodniejsze miejse aby wystygl. Kiedy budyn bedzie chlodny w porywach do cieplego (taki nie za cieply nie lodowaty) siekamy kostke masla i dodajemy do srodka. Mieszamy maslo z budyniem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do jednolitej masy dodajemy okolo370G w.kokosowych i wszystko mieszamy. Wykladamy blache folia i rozkladamy na dnie SLONE krakersy kladziemy nasza mase, nastepnie znow krakers i znow mase. Na wierzchu posypujemy tymi wiorkami co nam zostany czyli okolo 30 G :) i do lodowki. Najlepiej smakuje nastepnego dnia kiedy to slony smak krakersow przegryzie sie ze slodkim smakiem kokosu i mleka :)
Smakuje rewelacyjnie bardzo szybkie do zrobienia jakies 30 min:)
Jak zrobicie dajcie znac czy smakuje :)
a i jeszcze chcialam dodac ze pol szklanki cukru to dosc duzo. Jak ktos lubi mniej slodkie to mozna mniej. Jak ktos bardziej slodkie to oczywiscie mozna wiecej ale zeby nie za duzo :)
Sorry ze bez polskich znakow ale nie posiadam :D