Uwielbiam domowe pieczywo szczególnie na zakwasie, które piekę co weekend. Czasami mam ochotę na typowe pszenne pieczywo i wtedy robię te pyszne bagietki. Najlepiej z samego rana w niedzielę :)
To mój ulubiony przepis na pszenne bagietki, nie wymagający zakwasu tylko świeżych drożdży. Jest łatwy więc nikomu z pewnością nie sprawi problemu ;)
Przepis pochodzi z Encyklopedii Wypieków, zdjęcia mojego autorstwa.
Składniki
na 3 średnie bagietki:
-ok. 800 ml mąki pszennej
-12 g świeżych drożdży
-2 łyżeczki soli
-350 ml zimnej wody
***
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól i po trochu mąki. Wyrabiamy elastyczne ciasto - starając się nie podsypywać mąki, bo ma być lekko gumowate i ciągnące się. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą ( ciasto podczas rośnięcia w lodówce będzie lekko wilgotne) i zostawiamy w lodówce na noc.
Rano formujemy (ale nie wyrabiamy) bagietki, układamy na blasze z papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do maximum (ok. 250 st), nacinamy ostrym nożem bagietki, delikatnie oprószamy wierzch mąką i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.
lista tematów
Pszenne, chrupiące bagietki
Ładnie wygląda i nawet nie tak trudno zrobić :)
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek