368212
368212
  18 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Składniki na około 12-14 drożdżówek:

* 75 g margaryny lub masła
* 250 ml mleka
* 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
* szczypta soli
* 70 g cukru
* 50 dag mąki pszennej

Ponadto:
# dżem lub inne nadzienie (ja użyłam morelowego oraz truskawkowego dżemu)
# jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotowanie:
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 220?C przez około 10 minut. Studzić na kratce.

Zdjęcie mojego autorstwa.



Smacznego, Paulina.

368212
368212
  19 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Drożdże!

kupiłam! :rotfl:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  19 kwietnia 2011
368212:

kupiłam!

nareszcie! :rotfl:
Undertaker
Undertaker
  20 kwietnia 2011

UWIELBIAAAAAAMMMM!!!!!! Oja mogę wpaść :zakochany:

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.