Składniki na około 12-14 drożdżówek:
* 75 g margaryny lub masła
* 250 ml mleka
* 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
* szczypta soli
* 70 g cukru
* 50 dag mąki pszennej
Ponadto:
# dżem lub inne nadzienie (ja użyłam morelowego oraz truskawkowego dżemu)
# jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie:
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 220?C przez około 10 minut. Studzić na kratce.
Zdjęcie mojego autorstwa.
Smacznego, Paulina.
lista tematów