DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Od kiedy kucharzę robiłam już chyba setkę ciast na pizzę ale zawsze powracam do jednego - dość łatwego, szybkiego i najsmaczniejszego jakie jadłam do tej pory. Dziś dzielę się z Wami tymże przepisem :)
Pizza to właściwie dla mnie idealne danie czyszczące lodówkę i zapasy - zawsze wrzucam to co mi się nawinie ( cebulę, szczypior, parówkę jeśli jest, mozzarellę, oregano i resztę składników nadających się do zapiekania)


Składniki na blachę do pizzy o średnicy 28 cm:

- 200 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 ale od biedy uniwersalna 650 ujdzie), przesianej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok 1/4 letniej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem

Do przesianej mąki wrzucamy i rozkruszamy drożdże, dodajemy sól, oliwę, wodę wymieszaną z mlekiem.
Zagniatamy elastyczne ciasto ( składniki są tak dobrane, że o podsypywaniu mąką nie ma mowy) około 10 minut aż będzie dobrze wyrobione i pojawią się pęcherzyki powietrza. Formujemy kulę ciasta, którą wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy ją folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozciągamy ( można ew wywałkować ) i układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem... reszta jak Wam się podoba :)
Wrzucamy do nagrzanego pieca ( 200 st ) na 20 -30 min i gotowe.


Smacznego :mrgreen:

ChuckNorris1991
Posty: 8394 (po ~186 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 296
ChuckNorris1991
  15 kwietnia 2011

Ja ciasto do pizzy robię w ten sposób,że w odpowiedniej ilości ciepłej wody rozpuszczam drożdże, dosypuję mąkę , dodaje odrobinę soli, łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę ziół prowansalskich. Szybko się to w miarę robi,tylko trzeba się trochę pomęczyć z zagniataniem,a farsz to już wedle uznania,ale koniecznie ciasto musi być posmarowane przecierem pomidorowym, doprawionym pieprzem, ziołami i ząbkiem wyciśniętego czosnku.

XOXOXO19
22 minuty temu
jesteś śliczny słodki i ach... dla mnie po prostu cudny, dasz mi gg?
:ssh:

Undertaker
Undertaker
  15 kwietnia 2011

Mi mama robi, ja nie potrafię :ninja:

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991: ,ale koniecznie ciasto musi być posmarowane przecierem pomidorowym, doprawionym pieprzem, ziołami i ząbkiem wyciśniętego czosnku.

Ja koncentrat mieszam z odrobiną oliwy i na cieście posypuję oregano i pieprzem zawsze :D

Undertaker
Undertaker: Mi mama robi, ja nie potrafię

Nie kłam :rotfl:
ChuckNorris1991
Posty: 8394 (po ~186 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 296
ChuckNorris1991
  15 kwietnia 2011

Btw , nie wiem jak to robisz ,ale każde Twoje danie wygląda bardzo profesjonalnie i apetycznie ;x

XOXOXO19
22 minuty temu
jesteś śliczny słodki i ach... dla mnie po prostu cudny, dasz mi gg?
:ssh:

ChuckNorris1991
Posty: 8394 (po ~186 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 296
ChuckNorris1991
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: koncentrat

Spróbuj kiedyś zastąpić go przecierem , myślę,że jest różnica :)

XOXOXO19
22 minuty temu
jesteś śliczny słodki i ach... dla mnie po prostu cudny, dasz mi gg?
:ssh:

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991: Btw , nie wiem jak to robisz ,ale każde Twoje danie wygląda bardzo profesjonalnie i apetycznie ;x

Mam dobry aparat :Ziober2:
A na poważnie to pewnie kwestia wprawy, codziennie coś gotuję więc doświadczenie pewnie robi swoje ale jeszcze daleko mi do mistrza kuchni :and:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991: Spróbuj kiedyś zastąpić go przecierem , myślę,że jest różnica :)

Nie lubię kawałków pomidorów i pomidorów świeżych :ninja: dlatego wybieram koncentrat
ChuckNorris1991
Posty: 8394 (po ~186 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 296
ChuckNorris1991
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie lubię kawałków pomidorów i pomidorów świeżych dlatego wybieram koncentrat

Ale chodzi mi o taki przecier w formie płynnej ,a nie o pastę jakąś:)

Konto usunięte
Konto usunięte: A na poważnie to pewnie kwestia wprawy, codziennie coś gotuję więc doświadczenie pewnie robi swoje ale jeszcze daleko mi do mistrza kuchni

Nie bądź taka skromna :D Gdybym miał taką "Alicję" w kuchni to chyba ważyłbym już grubo ponad 100 :D

XOXOXO19
22 minuty temu
jesteś śliczny słodki i ach... dla mnie po prostu cudny, dasz mi gg?
:ssh:

Undertaker
Undertaker
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie kłam

http://www.fotka.pl/forum/hydepark/14023838,Pizza_ala_Alucard/3
Szkoda że już nie ma, miasto wyglądało jak Smoleńsk po wjechaniu Kaczyńskiego na pełnej pizzzyy i hardcore :ninje:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991: Ale chodzi mi o taki przecier w formie płynnej ,a nie o pastę jakąś:)

A taki, to mam w spiżarni , jeszcze go nie używałam :ninja: następnym razem wypróbuję :D
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: http://www.fotka.pl/forum/hydepark/14023838,Pizza_ala_Alucard/3 Szkoda że już nie ma, miasto wyglądało jak Smoleńsk po wjechaniu Kaczyńskiego na pełnej pizzzyy i hardcore :ninje

Szkoda że nie widzę, bu :and:
Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  15 kwietnia 2011
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991: nie wiem jak to robisz ,ale każde Twoje danie wygląda bardzo profesjonalnie i apetycznie ;x

to samo jej napisałam, że jakiś dobry aparat. :mrgreen:

Konto usunięte
Konto usunięte: Mam dobry aparat

z ciekawości, ile kosztował? :mrgreen:

Konto usunięte
Konto usunięte: westia wprawy, codziennie coś gotuję więc doświadczenie pewnie robi swoje

widać, że masz doświadczenie. :tak:
368212
368212
  15 kwietnia 2011

a ja odkryłam przepis na pizzę beż drożdży, mniamniuśna jest :ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: - 200 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 ale od biedy uniwersalna 650 ujdzie), przesianej - 15 g świeżych drożdży - 1 niepełna łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy z oliwek - ok 1/4 letniej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem

zrobię i dam znać jak wyszło :tak:
pijana
pijana
  15 kwietnia 2011

Ja robię z samej wody, bez mleka (nie wiem co ono daje), dodaję trochę cukru i nie odstawiam ciasta do wyrośnięcia, od razu rozwałkowuję na blasze... Oczywiście brzegi podlewam olejem i wszystko spiekam na baardzo chrupiąco i twardo :D Dla mnie własnej pizzy nie zastąpi nawet ta z najlepszej pizzerii :)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.