Od kiedy kucharzę robiłam już chyba setkę ciast na pizzę ale zawsze powracam do jednego - dość łatwego, szybkiego i najsmaczniejszego jakie jadłam do tej pory. Dziś dzielę się z Wami tymże przepisem :)
Pizza to właściwie dla mnie idealne danie czyszczące lodówkę i zapasy - zawsze wrzucam to co mi się nawinie ( cebulę, szczypior, parówkę jeśli jest, mozzarellę, oregano i resztę składników nadających się do zapiekania)
Składniki na blachę do pizzy o średnicy 28 cm:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 ale od biedy uniwersalna 650 ujdzie), przesianej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok 1/4 letniej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem
Do przesianej mąki wrzucamy i rozkruszamy drożdże, dodajemy sól, oliwę, wodę wymieszaną z mlekiem.
Zagniatamy elastyczne ciasto ( składniki są tak dobrane, że o podsypywaniu mąką nie ma mowy) około 10 minut aż będzie dobrze wyrobione i pojawią się pęcherzyki powietrza. Formujemy kulę ciasta, którą wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy ją folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozciągamy ( można ew wywałkować ) i układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem... reszta jak Wam się podoba :)
Wrzucamy do nagrzanego pieca ( 200 st ) na 20 -30 min i gotowe.
Smacznego
lista tematów
Moje ulubione ciasto na pizzę strona 2 z 2
1,6 tys chyba ale to było parę lat temu i z drugiej ręki
dzięki ;))))
368212: |
a ja odkryłam przepis na pizzę beż drożdży, mniamniuśna jest |
Ja jak byłam mała to taką robiłam, gdzieś mam jeszcze przepis na to - miesza się mąkę, mleko, starty ser i coś tam i wyrabia ciasto
prawda!!! :D
ja robię pizzę z mąki razowej. wrzucam np. suszone pomidory, czarne oliwki i na wierzch hummus albo niby ser i później świeże zioła.
miałam robić dzisiaj, ale zobaczyłam, że już mi się skończył sos pomidorowy. przed tą zimą będę musiała zrobić więcej, bo schodzi jak woda.