Pizza to właściwie dla mnie idealne danie czyszczące lodówkę i zapasy - zawsze wrzucam to co mi się nawinie ( cebulę, szczypior, parówkę jeśli jest, mozzarellę, oregano i resztę składników nadających się do zapiekania)

Składniki na blachę do pizzy o średnicy 28 cm:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 ale od biedy uniwersalna 650 ujdzie), przesianej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok 1/4 letniej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem
Do przesianej mąki wrzucamy i rozkruszamy drożdże, dodajemy sól, oliwę, wodę wymieszaną z mlekiem.
Zagniatamy elastyczne ciasto ( składniki są tak dobrane, że o podsypywaniu mąką nie ma mowy) około 10 minut aż będzie dobrze wyrobione i pojawią się pęcherzyki powietrza. Formujemy kulę ciasta, którą wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy ją folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozciągamy ( można ew wywałkować ) i układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem... reszta jak Wam się podoba :)
Wrzucamy do nagrzanego pieca ( 200 st ) na 20 -30 min i gotowe.

Smacznego








