W roli głównej cycki z kurczaka i ciasto francuskie.
Efekt:
Składniki na 2 duże porcje (spokojnie wystarczą na 4 osoby):
- gotowe ciasto francuskie - 2 opakowania (1 opakowanie na 1 fileta) - do kupienia w każdym większym sklepie spożywczym - wystarczy poszukać w chłodni
- podwójny filet z kurczaka lub 2 pojedyncze
- cebula
- kilka pieczarek
- papryka
- kilka ząbków czosnku
- kawałeczek masła
- żółty ser
- jajko
- ulubione przyprawy
+ dowolna surówka
+ ew. ryż lub ziemniaki, jeśli ktoś sobie życzy, choć osobiście myślę, że do tego dania są zupełnie zbędne.
Mięsko oczyszczamy i kroimy po grubości na pół, tak by z 2 filetów otrzymać 4 cienkie kotleciki, mniej więcej tych samych rozmiarów lub wycinamy "kieszonkę", do której napakujemy farsz. Obsypujemy dość obficie przyprawami z obu stron.
Cebulę, pieczarki, paprykę i czosnek podsmażamy na maśle do czasu aż cebula nam się zeszkli a papryka nieco zmięknie.
Wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozwijamy płaty i po obu dłuższych stronach nacinamy w paski (ok. 2-4 cm grubości):
i układamy po środku kolejne warstwy:
plaster żółtego sera, kawałek mięsa, podsmażone warzywa, znów mięso i znów ser.
No i zaplatamy - przekładamy na zmianę pasek z lewej, pasek z prawej... Pamiętamy o pozostawieniu niewielkich otworków między plecionką, by mięso miało jak odparować. Całość pokrywamy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut (bo piekarnik piekarnikowi nie równy ;)), aż ciasto dobrze się zarumieni.
Mięsko po przekrojeniu powinno być białe i kruche.
Nadaje się zarówno na ciepło jako obiad, jak i na zimno, pokrojone w plasterki, do piwa czy kolacji.
Przeszło testy u mojej teściowej, była zachwycona, więc gwarantuję, że zaspokoi każdego :P
lista tematów
Przepis na nietypowe danie w parę minut strona 1 z 3
Wygląda pysznie i do tego kurczak... muszę się w końcu wybrań na zakupy i przetestować wasze przepisy :D