lista tematów
Ciasto.. Pomarańczowe. strona 2 z 2
Składniki:
-2 niepełne szklanki mąki
-8 płaskich łyżeczek masła lub margaryny (ja użyłam masła)
-8 czubatych łyżek cukru pudru
-4 jajka
-3 pomarańcze (2 duże, jedna mniejsza)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Następnie osuszyć owoce i zetrzeć ich skórkę na tarce o małych oczkach.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem aż powstanie gładka masa o konsystencji kremu (ja użyłam miksera), stopniowo dodawać jajka oraz pod koniec skórkę z trzech pomarańczy oraz wycisnąć sok z najmniejszej pomarańczy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz przesiać ją sitkiem do masy i dokładnie wymieszać łyżką.
Przelać masę do formy (ja użyłam tortownicy o średnicy 25cm.) uprzednio wysmarowanej tłuszczem (margaryną lub masłem).
Piec ciasto w 180'C przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, nakłuć i nasączyć sokiem z jednej pomarańczy i zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie gdy ciasto stygnie rozpuścić tabliczkę dobrej jakościowo gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%, stopniowo wyciskając do niej sok z pozostałej pomarańczy oraz dodać dwie łyżeczki margaryny lub masła.
Tak gotową polewę rozlać na ostudzonym cieście i przyozdobić pomarańczą.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :-)
pozdrawiam, Paulina.
Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa.
jeszcze nie raz skorzystam z przepisow :)
Konto usunięte: Przestańcie o tych kaloriach, wymyśliłam sobie że dziś wieczorem bede piec placki z kruchego ciasta i z rana zrobie mazurka
wlasnie, Paula, przestan, ja co chce przejsc na diete to znajduja mnie jakies fajne dania do zrobienia
poszlo:)
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.