Gothiclady
Gothiclady
  11 kwietnia 2011 (pierwszy post)

nie wiem jak to nazwać... mięso mielone w sosie, jem to z makaronem. Podam Wam przepis na mniejszą porcję, bo zawsze robię to w dużym garze :D Potrzebujemy:

* 1/2 kg mięsa mielonego (ale mielonego na miejscu, nie kupione w tych opakowaniach hermetycznych - dowolne, byle nie drobiowe i cielęce, bo się rozpadnie; ja prosze o zmielenie łopatki)
* przyprawy wedle smaku + dodaję jeszcze dużo bazylii
* 10 dużych pieczarek (albo wiecej, jak kto lubi)
* papryka zółta i czerwona
* duża cebula
* kilka ząbków czosnku
* czarne oliwki
* fix knorr do bolognese albo neapoli
* sos knorr albo innej firmy do makaronu (w słoiczku), chodzi mi o to: są różne rodzaje: z oliwkami, z serem, z pieczarkami jak kto lubi.
* tarty zółty ser
* makaron (ja używam farfall z barilli)

I teraz tak:

mięso przyprawiamy czym chcemy + bazylia (ja daję suszoną), łączymy wszystko ze sobą, formujemy nie za duże kulki. W międzyczasie napełniamy garnek wodą (3/4 objętości, a nawet pół garnka, bo później dodamy jeszcze kilka rzeczy do tego i może być za dużo wody :D). jak woda się zagotuje, to kuleczki wrzucamy do garnka, zmniejszamy gaz i one sie bulgoczą. Można też dodać kostkę pomidorową do tego. Gdy kotleciki się podgotują (ok. 30 min) do garnka dodajemy podduszone na oliwie, pokrojone w ćwiartki pieczarki. Po następnych 30 min. dodajemy tez podduszone - cebula pokrojona w piórka razem z papryką (tez podduszoną czy tam podsmażoną) poktojoną w paseczki. ja na patelnię daję cebulę razem z papryką. Po ok 10-15 min dodajemy oliwki (pokrojone of kors) razem z fixem, którego sobie wymieszamy najpierw w szklance z zimną wodą. Fix używam po to, żeby mi lekko sos zagęscił, bo mąki do tego nie dawałam. Następne 5-10 min i dodajemy słoik sosu ze słoiczka. On chyba ma się gotować ok 10 min. Gdy wszytko będzie gotowe, wyciskam do sosu ząbki czosnku :) Gotuję makaron, później daję go do miseczki, posypuję startym żółtym serem i na to daję sos i pulpecika :)

jest z tym trochę roboty ale jest pyszne!!!

smaczniejszego :)

ps. mam nadzieję, że zrozumieliście co napisałam :zabawa:

DylaraComesBack
DylaraComesBack
  11 kwietnia 2011

matko jakie to musi być niedobre.

:ninja:

Gothiclady
Gothiclady
  11 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: matko jakie to musi być niedobre.


nie denerwuj mnie, tylko sobie zrób. może Ci się uda :P

jak będę miała więcej czasu to zmontuję i pyknę focisza :)
Basia
Basia
  11 kwietnia 2011

jak dla mnie brzmi zachęcająco i planuję przetestować :)

DylaraComesBack
DylaraComesBack
  11 kwietnia 2011
Gothiclady
Gothiclady: nie denerwuj mnie, tylko sobie zrób. może Ci się uda :P jak będę miała więcej czasu to zmontuję i pyknę focisza :)

jakoś mi się oliwki w tym nie podobają, i pieczary, ale jakby ktoś zrobił to pewnie bym nie narzekał :mrgreen:
z ryżem to może jadalne ?
Gothiclady
Gothiclady
  11 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: jakoś mi się oliwki w tym nie podobają, i pieczary,


nie musisz dodawać oliwek. pieczarek tez nie, ale ja np. pieczarki uwielbiam. z ryżem da się zjeść, z ziemniakami tez, ale ja wole makaron :)
DylaraComesBack
DylaraComesBack
  11 kwietnia 2011
Gothiclady
Gothiclady: nie musisz dodawać oliwek. pieczarek tez nie,

no to można zrobić zwykły sos do spaghetti :rotfl:
Gothiclady
Gothiclady
  11 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no to można zrobić zwykły sos do spaghetti


dlatego podałam 'SWÓJ' przepis ciołku :zabawa:
DylaraComesBack
DylaraComesBack
  11 kwietnia 2011
Gothiclady
Gothiclady: dlatego podałam 'SWÓJ' przepis ciołku

krva zgłaszam post za obraze
Gothiclady
Gothiclady
  11 kwietnia 2011

uspokój się :zabawa:

DylaraComesBack
DylaraComesBack
  11 kwietnia 2011
Gothiclady
Gothiclady: uspokój się

Gotka Psotka :zabawa:
Undertaker
Undertaker
  11 kwietnia 2011
Gothiclady
Gothiclady: * fix knorr do bolognese albo neapoli

Gotowce stołowce, nie chce :ninja:
Gothiclady
Gothiclady
  11 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: Gotowce stołowce, nie chce


to se mąką zaklep :fakju:
asexualna
asexualna
  11 kwietnia 2011
Gothiclady
Gothiclady: sos knorr albo innej firmy do makaronu (w słoiczku), chodzi mi o to: http://www.piotripawel.pl/foto/5900300544615.jpg są różne rodzaje: z oliwkami, z serem, z pieczarkami jak kto lubi.

Ble, chyba by mi żołądeczek odmówił.
Undertaker
Undertaker
  11 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ble, chyba by mi żołądeczek odmówił.

Co nie? Lepiej samemu zrobić elegancki sosik i wiadomo że świeży.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.