368212
368212
  11 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Znacie jakiś dobry i sprawdzony przepis na marcepan (nie masę marcepanową)?

Paweu
Paweu
  11 kwietnia 2011

Pół kilograma obranych i zmielonych na proszek migdalow zmieszac z połową kilograma cukru-pudru i czteroma bialkami na plastyczna mase.
Mozna dac mniej cukru a wiecej migdalow.
Można tez zabarwic barwnikami spozywczymi i formowac ozdoby albo rozwalkowac i polozyc na placku.

:ziober2:

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  11 kwietnia 2011

pół kilograma migdałów bez skórki ( wczesniej muszą byc sparzone wrzątkiem, wtedy skórka lepiej schodzi ) zmielisz w młynku do kawy, dodasz gdzieś 30 -35 dag cukru pudru i z 7-8 lyzek wody a do tego kroplę aromatu migdałowego. Miksujesz to w robocie kuchennym i wyrabiasz potem ręcznie podsypując cukrem pudrem ( zamiast mąki)
I gotowe :)

Paweu
Paweu: czteroma bialkami

a fe, surowe bialka :wtf:
bng
Posty: 1697 (po ~71 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
bng
  11 kwietnia 2011

@Paweu:

@DomesticGoddess:
to kto rządzi w kuchni????

Plus que hier , moins que demain.....

Modernizator- nowy rodzaj moda

Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  11 kwietnia 2011
bng
bng: to kto rządzi w kuchni????

na pewno kobieta! :mrgreen:
marcepanu nie robiłam, więc nie wiem.
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  11 kwietnia 2011
bng
bng: to kto rządzi w kuchni????

No pewnie że ja :mrgreen:
Ale jak się Pawel chce wykazać to z chęcią ustępuję mu miejsca :D

btw. nie chce mi się temat założyć od wczoraj :wtf:
bng
Posty: 1697 (po ~71 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
bng
  11 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nie chce mi się temat założyć od wczoraj

oooooo dziwne
ja normalnie ząłożyłąm

Plus que hier , moins que demain.....

Modernizator- nowy rodzaj moda

Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  11 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: btw. nie chce mi się temat założyć od wczoraj

Ja mam od 4 dni problem z dodawaniem postów, musze odświeżać i patrzyć czy dodało.
Basia
Basia
  11 kwietnia 2011
Motylkowa
Motylkowa: Ja mam od 4 dni problem z dodawaniem postów, musze odświeżać i patrzyć czy dodało.

To chyba dotyczy wszystkich użytkowników, bo u mnie jest to samo...
368212
368212
  11 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: pół kilograma migdałów bez skórki ( wczesniej muszą byc sparzone wrzątkiem, wtedy skórka lepiej schodzi ) zmielisz w młynku do kawy, dodasz gdzieś 30 -35 dag cukru pudru i z 7-8 lyzek wody a do tego kroplę aromatu migdałowego. Miksujesz to w robocie kuchennym i wyrabiasz potem ręcznie podsypując cukrem pudrem ( zamiast mąki) I gotowe :) Paweu:


Paweu
Paweu: Pół kilograma obranych i zmielonych na proszek migdalow zmieszac z połową kilograma cukru-pudru i czteroma bialkami na plastyczna mase. Mozna dac mniej cukru a wiecej migdalow. Można tez zabarwic barwnikami spozywczymi i formowac ozdoby albo rozwalkowac i polozyc na placku.

bo właśnie mam ochotę na takie kulki marcepanowe w gorzkiej czekoladzie :ziober2: dziękuję za przepis, kupię dziś migdały i wyczynię cudeńka :zakochany:

btw. ktoś zgłosił mojego posta :rotfl:
Paweu
Paweu
  11 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: No pewnie że ja Ale jak się Pawel chce wykazać to z chęcią ustępuję mu miejsca :D

te pyszne leczo co ? :pavarotti:
Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  11 kwietnia 2011
Basia
Basia: To chyba dotyczy wszystkich użytkowników, bo u mnie jest to samo...

o, całe szczęście. Bo już myślałam, że tylko ja znowu.
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  11 kwietnia 2011
368212:
dziękuję za przepis, kupię dziś migdały i wyczynię cudeńka

Ja mam taką masę w lodówce, ale nie ma chętnych na razie :rotfl:
Kiedyś kupiłam gotową ale coś mi nie podpasowała :D
Masz okazję pokupować jakieś pierdoły do ozdoby z Wiltona bo u Ciebie jest ich na pęczki , nie to co w polszy z allegro ściągać :D
Sebuch
Sebuch
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja mam taką masę w lodówce, ale nie ma chętnych na razie

moge sie skusic ... :ninja:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.