Znacie jakiś dobry i sprawdzony przepis na marcepan (nie masę marcepanową)?
lista tematów
Marcepan.Zna
Pół kilograma obranych i zmielonych na proszek migdalow zmieszac z połową kilograma cukru-pudru i czteroma bialkami na plastyczna mase.
Mozna dac mniej cukru a wiecej migdalow.
Można tez zabarwic barwnikami spozywczymi i formowac ozdoby albo rozwalkowac i polozyc na placku.
pół kilograma migdałów bez skórki ( wczesniej muszą byc sparzone wrzątkiem, wtedy skórka lepiej schodzi ) zmielisz w młynku do kawy, dodasz gdzieś 30 -35 dag cukru pudru i z 7-8 lyzek wody a do tego kroplę aromatu migdałowego. Miksujesz to w robocie kuchennym i wyrabiasz potem ręcznie podsypując cukrem pudrem ( zamiast mąki)
I gotowe :)
a fe, surowe bialka
@Paweu:
@DomesticGoddess:
to kto rządzi w kuchni????
Plus que hier , moins que demain.....
Modernizator- nowy rodzaj moda
Konto usunięte: pół kilograma migdałów bez skórki ( wczesniej muszą byc sparzone wrzątkiem, wtedy skórka lepiej schodzi ) zmielisz w młynku do kawy, dodasz gdzieś 30 -35 dag cukru pudru i z 7-8 lyzek wody a do tego kroplę aromatu migdałowego. Miksujesz to w robocie kuchennym i wyrabiasz potem ręcznie podsypując cukrem pudrem ( zamiast mąki)
I gotowe :)
Paweu:
Paweu: Pół kilograma obranych i zmielonych na proszek migdalow zmieszac z połową kilograma cukru-pudru i czteroma bialkami na plastyczna mase.
Mozna dac mniej cukru a wiecej migdalow.
Można tez zabarwic barwnikami spozywczymi i formowac ozdoby albo rozwalkowac i polozyc na placku.
bo właśnie mam ochotę na takie kulki marcepanowe w gorzkiej czekoladzie dziękuję za przepis, kupię dziś migdały i wyczynię cudeńka
btw. ktoś zgłosił mojego posta
368212: |
dziękuję za przepis, kupię dziś migdały i wyczynię cudeńka |
Ja mam taką masę w lodówce, ale nie ma chętnych na razie
Kiedyś kupiłam gotową ale coś mi nie podpasowała :D
Masz okazję pokupować jakieś pierdoły do ozdoby z Wiltona bo u Ciebie jest ich na pęczki , nie to co w polszy z allegro ściągać :D