Chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszną zupę marchewkową. Przepis pochodzi z książki 'zdrowie na talerzu'. JEST SPRAWDZONY, nie podaję go w ciemno.
pikantna marokańska zupa marchewkowa
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula pokrojona w cienkie plasterki
3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
450g marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
3/4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki
1 szklanka soku z marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ryżu
4/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 świeżej kolendry, posiekanej (można użyć bazylii)
1. Rozgrzać oliwę w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić cebule i czosnek. Smażyć 5 minut, często mieszając aż cebula przyrumieni się na złocisty kolor.
2. Dodać marchewkę, cynamon, imbir, kurkumę i paprykę. Smażyć minutę. Dodać sok z marchewki, przecier pomidorowy, ryż, sól i pieprz oraz 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem 20 minut aż marchewka i ryż będą miękkie.
3. Przełożyć do miksera i utrzeć na gładko. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.
_____
czy jest jakieś warzywo/owoc, który występuję tylko w sezonie, a całym rokiem Wam go brakuję?