DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011 (pierwszy post)
Jeśli ktoś nie robił, to polecam :)
Z tej proporcji wychodzi 6 dużych bułek lub 12 małych.
Przepis i zdjęcia mojego autorstwa.

Składnki:

-300 g mąki
-1 łyżka cukru
-skórka otarta z jednej cytryny
-3/4 szklanki letniego mleka
-22 g drożdży
-2 żółtka
-2 duże łyżki miękkiej margaryny
lub masła

-1 opakowanie budyniu
waniliowego
-3 łyżki cukru
-1 niepełna szklanka mleka
-1 niepełna szklanka śmietanki
kremowej ( 30% lub 36%)




1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę bądź masło, żółtka, letnie mleko ( 1/4 z podanej ilości zostawiamy do zaczynu) i otartą skórkę z cytryny.

2. Tworzymy zaczyn : drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pozostałym letnim mlekiem. Wierzch zaczynu posypujemy lekko mąką i przykrywamy ściereczką aż zaczyn podrośnie.

3. Gdy zaczyn urósł, dodajemy go do mąki z dodatkami, wyrabiamy ręką kilka minut elastyczne ciasto ( ew podsypując mąką aby się nie kleiło ale bez przesady ) .

4. Formujemy kulę ciasta którą wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy aby podwoiło swoją objętość.

5. W między czasie przygotowujemy masę budyniową : Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, odlewając jakieś 1/4 kubeczka które mieszamy z proszkiem budyniowym do jego całkowitego rozpuszczenia. Resztę mleka ze śmietanką i cukrem podgrzewamy i gdy zacznie wrzeć wlewamy przygotowaną mieszankę budyniu. Szybko mieszamy do zgęstnienia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

6. Gdy ciasto już urośnie a masa będzie już chłodna zabieramy się za formowanie bułeczek

7. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

8. Gdy sporo urosną tworzymy najlepiej dużą łyżką "dołeczki" w których umieszczamy nadzienie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 210 stopni ) na 20- 30 minut.

9. Gotowe wyciągamy z pieca ;)



Smacznego ;)))

Wskazówki :

- Mąka na ciasto drożdżowe powinna być przesiana, wtedy jest oczyszczona a ciasto pulchniejsze
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko musi być letnie jednak nie za ciepłe a już w żadnym wypadku nie gorące, ponieważ taka temperatura zabija drożdże

pozdrawiam, Ala :D
asexualna
asexualna
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Słodkie psuje zęby i nabija pustych kalorii, słone zatrzymuje wodę w organizmie i w ogóle niezdrowe jest Najlepiej równoważyć smaki. Ale co ja piszę, ja jem wszystko jak leci, czuje dobrze korytkowiec

Ja jem to na co mam ochotę w danym momencie :ziober2:, jednak słone wygrywa.
Troszkę ubolewam, że większość Twoich przepisów to słodkości.
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Troszkę ubolewam, że większość Twoich przepisów to słodkości.

Muszę ponadrabiać zaległości :woot:
Coś po niedzieli dobrego zmajstruję z mięsem :tak:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011

Albo jajca, święta idą:mrgreen:

asexualna
asexualna
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Muszę ponadrabiać zaległości Coś po niedzieli dobrego zmajstruję z mięsem

Konto usunięte
Konto usunięte: Albo jajca, święta idą

TYLKO NIE JAJCA, proszę. Bo nawet se nie z przepisu nie skorzystam, bo nie mogę ich jeść :ziober2:. Proszę Cię.
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: . Bo nawet se nie z przepisu nie skorzystam, bo nie mogę ich jeść

Alergik? :D
asexualna
asexualna
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Alergik? :D

Tak jakby. Jajca, ryby i sery odpadają. Chociaż czasem nie ma wyjścia (czyt. święta).
Letal
Letal
  7 kwietnia 2011

super zrób i daj zjeść :D

Paweu
Paweu
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Coś po niedzieli dobrego zmajstruję z mięsem

to ja go wreszcie umyję :ziober2:
voiceontheradio
voiceontheradio
  7 kwietnia 2011

nie lubię budyniu, soł jakiś zamiennik? :D
ale ogólnie fajne, lubię słodkie rzeczy, właśnie wsunęłam pączka (kupnego :ninja:)

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nie lubię budyniu, soł jakiś zamiennik? :D

Kostka sera + cukier do smaku + żółtko.
Zmiksowane i masz bułki z serem :D
agoosiaaa
agoosiaaa
  8 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Jeśli ktoś nie robił, to polecam :) Z tej proporcji wychodzi 6 dużych bułek lub 12 małych. Przepis i zdjęcia mojego autorstwa.

srednio przepadam za ciastem drozdzowym, ale wygladaja smakowicie, jak znajde czas to wyproboje :mrgreen:
Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  8 kwietnia 2011

nie robiłam jeszcze, ale narobiłaś mi ochoty i pewnie zrobię. :mrgreen:

Sebuch
Sebuch
  13 kwietnia 2011

same slodkosci , lubie budyn :)

Letal
Letal
  13 kwietnia 2011

no i pewnie lepsze niż ze sklepu. Ale jak z kosztami ? chyba troszkę drożej wychodzi ale co tam.Teraz wszystko jest drogie :mrgreen:

Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale jak z kosztami ? chyba troszkę drożej wychodzi ale co tam.

Jak na moje to w przepisie nie ma nic drogiego. ;>
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.