DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011 (pierwszy post)
Jeśli ktoś nie robił, to polecam :)
Z tej proporcji wychodzi 6 dużych bułek lub 12 małych.
Przepis i zdjęcia mojego autorstwa.

Składnki:

-300 g mąki
-1 łyżka cukru
-skórka otarta z jednej cytryny
-3/4 szklanki letniego mleka
-22 g drożdży
-2 żółtka
-2 duże łyżki miękkiej margaryny
lub masła

-1 opakowanie budyniu
waniliowego
-3 łyżki cukru
-1 niepełna szklanka mleka
-1 niepełna szklanka śmietanki
kremowej ( 30% lub 36%)




1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę bądź masło, żółtka, letnie mleko ( 1/4 z podanej ilości zostawiamy do zaczynu) i otartą skórkę z cytryny.

2. Tworzymy zaczyn : drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pozostałym letnim mlekiem. Wierzch zaczynu posypujemy lekko mąką i przykrywamy ściereczką aż zaczyn podrośnie.

3. Gdy zaczyn urósł, dodajemy go do mąki z dodatkami, wyrabiamy ręką kilka minut elastyczne ciasto ( ew podsypując mąką aby się nie kleiło ale bez przesady ) .

4. Formujemy kulę ciasta którą wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy aby podwoiło swoją objętość.

5. W między czasie przygotowujemy masę budyniową : Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, odlewając jakieś 1/4 kubeczka które mieszamy z proszkiem budyniowym do jego całkowitego rozpuszczenia. Resztę mleka ze śmietanką i cukrem podgrzewamy i gdy zacznie wrzeć wlewamy przygotowaną mieszankę budyniu. Szybko mieszamy do zgęstnienia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

6. Gdy ciasto już urośnie a masa będzie już chłodna zabieramy się za formowanie bułeczek

7. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

8. Gdy sporo urosną tworzymy najlepiej dużą łyżką "dołeczki" w których umieszczamy nadzienie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 210 stopni ) na 20- 30 minut.

9. Gotowe wyciągamy z pieca ;)



Smacznego ;)))

Wskazówki :

- Mąka na ciasto drożdżowe powinna być przesiana, wtedy jest oczyszczona a ciasto pulchniejsze
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko musi być letnie jednak nie za ciepłe a już w żadnym wypadku nie gorące, ponieważ taka temperatura zabija drożdże

pozdrawiam, Ala :D
asexualna
asexualna
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Bułki z budyniem

Szkoda, że ani lubię słodkiego, ani mi nie wychodzi :ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: pozdrawiam, Ala :D

Pozdrawiam, Dorota.
Jezus
Jezus
  7 kwietnia 2011

O Fu, memełę, weź daj przepis na coś z mięskiem. :ninja:

Undertaker
Undertaker
  7 kwietnia 2011

Dziękuje :zakochany:
Czy na zimno są też dobre, czy raczej polecasz tylko gorące?
Ps. Co za idiota dał zgłoszenie?

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Szkoda, że ani lubię słodkiego

To zdrowo w sumie :ziober2:
O ktoś mi zgłosił post :wtf:
Jezus
Jezus
  7 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: Ps. Co za idiota dał zgłoszenie?

No właśnie nie wiem, ale nie ma go w tabelce w ogóle. :woot:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011
Jezus
Jezus: O Fu, memełę, weź daj przepis na coś z mięskiem.

Coś po łokendzie zapodaam, bo jutro po południu wyjeżdżamy a wracamy w południe w niedziele i nie bede miała kiedy gotować :Woot:

Undertaker
Undertaker: Czy na zimno są też dobre, czy raczej polecasz tylko gorące?

Na zimno wolę szczerze mówiąc :D

Undertaker
Undertaker: . Co za idiota dał zgłoszenie?

Nie wiem o co be, ale nie widzę powodu zgłoszenia :woot:
asexualna
asexualna
  7 kwietnia 2011
Jezus
Jezus: O Fu, memełę, weź daj przepis na coś z mięskiem.

Podbijam.

Konto usunięte
Konto usunięte: To zdrowo w sumie O ktoś mi zgłosił post

No nie wiem czy zdrowiej żreć słone :ziober2:
Widze właśnie hahahahaha
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: No nie wiem czy zdrowiej żreć słone

Ani to , ani to w sumie :ziober2:
Undertaker
Undertaker
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Na zimno wolę szczerze mówiąc :D

Jka na zimno, to dobre zrobić i zaprać do zoo lub piknik :D
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: Jka na zimno, to dobre zrobić i zaprać do zoo lub piknik :D

3mam kciuki żeby się udało :mrgreen:
asexualna
asexualna
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ani to , ani to w sumie

Najlepiej bez smaku? :ziober2:

Undertaker
Undertaker: Jka na zimno, to dobre zrobić i zaprać do zoo lub piknik :D

:rotfl:
Undertaker
Undertaker
  7 kwietnia 2011

Jestem po ciężkiej pracy, robię byki i się nabijacie :(
Idę.

asexualna
asexualna
  7 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: Jestem po ciężkiej pracy, robię byki i się nabijacie :( Idę.

Co Ty, suodko.
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  7 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Najlepiej bez smaku?

Słodkie psuje zęby i nabija pustych kalorii, słone zatrzymuje wodę w organizmie i w ogóle niezdrowe jest :ziober2:

Najlepiej równoważyć smaki.
Ale co ja piszę, ja jem wszystko jak leci, czuje dobrze korytkowiec :mrgreen:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.