SrejSiee
SrejSiee
  6 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Ciasto pierogowe:
? 4 szklanki mąki
? 2 łyżeczki soli
? 2 łyżeczki oleju
? około 2 szklanek ciepłej wody
Farsz:

? 1 słoik litrowy suszonych grzybów
? 1 kg kiszonej kapusty
? 1 marchewka
? 1 pietruszka
? sól i pieprz
? 3 łyżki oliwy
? 3 cebule, pokrojone w kosteczkę

Przygotowanie:
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć.
Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić na desce.
Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.



SMACZNEGO ;)

Paweu
Paweu
  6 kwietnia 2011

dobrze robisz ze do ciasta nie dodajesz jaj.
po dodaniu jaj ciasto robi się twarde :tak:
a kapustę kiszoną płukasz przed gotowaniem czy wrzucasz z tym kwasnym sokiem ?

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  6 kwietnia 2011

Nieładnie kopiować czyiś przepis. Skoro go wkleiłeś powinienieś podać źródło.

Paweu
Paweu
  6 kwietnia 2011

a prawda prawda :)

SrejSiee
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  6 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Proszę :D

No, trzeba było tak pod tematem :D
Bloguję i niektórym blogowiczkom naprawdę chce się procesować i interweniować ws skopiowanych przepisów i zdjęć bez ich zgody :ninja:
Undertaker
Undertaker
  6 kwietnia 2011

I po cholerę ten temat? Będą same kopiuj wklejki, rozumiem własnoręczne wariacje ale tak to lipa.

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  6 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: I po cholerę ten temat? Będą same kopiuj wklejki, rozumiem własnoręczne wariacje ale tak to lipa.

Nom.
Zrobią porządny regulamin to będzie wszystko jasne :D

Wtedy się pobawię w jakiś tutorial na coś dobrego :swir:
Zadziora
Zadziora
  6 kwietnia 2011

Proszę jednak wstawiać swoje przepisy, bądź podawać źródło strony. Jednak nie wiem co ma na celu wklejanie przepisu z google?

Undertaker
Undertaker
  6 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Wtedy się pobawię w jakiś tutorial na coś dobrego

Będę komentował, próbował :P
AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  6 kwietnia 2011

Moja babcia robi najlepsze pierogi na świecie.

Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  6 kwietnia 2011

Przepis sprawdzony ?

Sobbek
Sobbek
  6 kwietnia 2011

Spoko, może kiedyś się naucze :D

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.