Witam posiadam aparat FujiFinepix s5700,czy ktoś wie czy uda mi się namalować światłem coś? Na przykład swoje imie? Wiem że potrzebuje latarkę i cemne pomieszczenie ale co dalej?>
Malowanie Światłem Zdjęcia Wasze porady
dluzszy czas naswietlania oraz statyw
"Na świecie nie ma ludzi normalnych i nienormalnych, tylko są ci pozamykani w zakładach i ci którzy nie zostali przebadani"
Aby malować światłem jest nam potrzebny dłuuuuugi czas naświetlania. Nie będziemy tutaj ustawiać ułamek sekund tylko całe sekundy. Ile sekund? To już zależy od Ciebie i Twojego pomysłu, zależy co chcesz narysować. Także weź aparat, przełącz na tryb manualny i ustaw czas naświetlania na ok. 4 sekundy (4'') , możesz mniej możesz więcej ale tak optymalnie to 4 sekundy wystarczą Ci na mały rysunek. na czas naświetlania również ma wpływ przysłona. A, że nie chcemy żeby nasze zdjęcie było prześwietlone to ustaw dużą przysłonę jak np. f/10.
2. Ustaw samowyzwalacz na ile tylko chcesz. Ja zwykle ustawiam na 10 sekund abym miała wystarczająco dużo czasu aby się ustawić i przygotować do rysowania. 3. Znajdź przedmiot którym będziesz malował/a światłem. Najlepszy według mnie jest laser (przy okazji pochwalę się jaki ja to mam fajny laser!) bo jest mały i poręczny i daje dużo światła. Jeżeli takiego nie posiadasz to dobrą opcją są też małe latarki czy zimne ognie.
4. Zgaś światło w pokoju albo wyjdź w nocy na dwór. Pamiętaj abyś ubrał/a się na czarno aby światło nie odbijało się od Twojego ubioru i pozostawiło 'ducha'. Postaw aparat na statywie czy na płaską powierzchnię (uważaj aby nie spadł) i naciśnij spust migawki. Samowyzwalacz powinien ruszyć więc masz czas aby przejść przed aparat i przygotować się do rysowania. Teraz czas na zabawę. Po samowyzwalaczu, kiedy usłyszysz dzwięk migawki, włącz laser/latarkę/odpal zimnego ognia i zacznij rysować. Po 4 sekundach lub po tylu sekundach ile ustawiłeś/aś będzie jeszcze jeden dzwięk migawki i to oznacza, że nastąpił koniec naświetlania zdjęcia. Wtedy możesz iść obejrzeć zrobione zdjęcie. Światło którym rysowałeś/aś będzie zarejestrowane na zdjęciu.
W sumie to wszystko, na początku na pewno nie będzie idealnie bo trudno jest opanować pisanie w powietrzu ale z czasem przyjdzie wprawa więc trzeba próbować :)
Kopiowane z bloga wiec sorki za formę :)