Każdy z Nas kiedyś zaczynał / lub właśnie teraz zaczyna swoją przygodę z fotografią...
Szczególnie na początku pojawia się wiele znaków zapytania:
- jak właściwie ustawić sprzęt?
- co zrobić by nasze zdjęcia były ciekawsze / lepsze?
- na co zwrócić uwagę przy fotografowaniu?
- co należy zrobić by uzyskać dany efekt...
Ten wątek, ma być miejscem, w którym możecie śmiało o to pytać :) ... a także możecie zamieszczać poradniki / manuale, które Waszym zdaniem mogą przyczynić się do podniesieni poziomu wykonywanych fotek :)
lista tematów
Foto-porady strona 2 z 2
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Konto usunięte: polecam tę stronę: http://www.szerokikadr.pl/poradnik Znajduje się tam wiele wskazówek poświęconych fotografii których można nauczyć się online. Przynajmniej ja zaczynając swoją krótką przygodę z fotografią miesiąc temu wiele się nauczyłem :)
Tez lubilam z tego korzystac zwlaszcza na smaym poczatku ;)
Ja polecam materiał trochę bardziej zaawansowany:
http://www.fotopolis.pl/n/14066/sila-fleszy-fragmenty-czesc-ii/
"Na świecie nie ma ludzi normalnych i nienormalnych, tylko są ci pozamykani w zakładach i ci którzy nie zostali przebadani"
Ja np. doszedłem do wniosku, że obowiązkowo na terenie nasłonecznionym albo w ogóle rezygnujemy ze zdjęć, albo zaopatrujemy się w filtr. Moją koleją radą niech jest unikanie przegrzania matrycy. No i raczej nie powinno się używać lampy w kościołach, muzeach, na koncertach, w salach o historycznym charakterze wystroju. Tu nawet nie chodzi o szkodzenie zabytkowi, ale o zasięg flesza. Na pewno jest on krótszy niż odległość od chóru organowego z tyłu kościoła pokroju Notre Dame w Paryżu do jego ołtarza.
Michał