No właśnie... chciałbym sobie kupić do sony A580 coś takiego w zakresie mniej więcej 10-20 mm
Mam do wyboru...
Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
Tamron 10-24mm F/3.5-4.5
Przeczytałem po kilka testów, oglądałem zdjęcia na pixel-peeper, czytałem komentarze i... zgłupiałem, nie wiem co brać (a może coś innego?)
Każdy posiada podobne wady, albo zalety, których nie posiada drugi
Co byście brali / który macie i co możecie napisać?
Zoom szerokokątny
aż tak się przyznam nie zagłębiałem zawsze słyszałem że zdecydowanie sigma a nie tamron z tych szkieł więc zapytam z ciekawości w czym tamron lepszy?
S 10-20 f/3.5 - sam zastanawiam się nad zakupem, bo brakuje mi szerokiego kąta pod APS-C/DX :)
Skłaniam się ku temu, bo jest stosunkowo jasne, bynajmniej stałe światło, jaśniejsze od tych wymienionych wyżej :P Optycznie też z tego co pamiętam nie najgorsze :)
Tamrona nie znam, pewnie cena bardziej atrakcyjna :)
to ja może jeszcze przedstawie ich wady wg optycznych.pl, zalet nie wypisuje, bo można w nich pisać, a pisać
a do czego ma to szkło być jak do krajobrazu to światłem bym się nie przejmował i tak dobrze jest domknąć szkło
nie znam na tyle sony zeby napisac czy ma cos systemowego w rozsadnej cenie pewnie pod dx ciężko (pod FF to pewnie jakies szkla w rozsadnej cenie w schedzie po minolcie będą )jakbyś miał FX to poleciłbym 14 2.8 samyanga na DX będzie za wąsko często A wolnym AF czy nawet jego brakiem w tego typu szkłach bym sie nie przejmował