MehuMehuMehu
MehuMehuMehu
  3 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Mam pytanie jak "wyjechać zoomem" żeby rozmyć tło za osobą na pierwszym planie?Dodam że zdj robione są zawsze cyfrówką.Spotkałam siez tym określeniem na jednym forum i nie wiem jak to zrobić.

joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  3 kwietnia 2011

maksymalny otwór przesłony i zoom plus tło oddalone od obiektu a obiekt maksymalnie blisko ( jak aparat nie chce wyostrzyc to można spróbować użyć funkcjii makro)

cyfrówki często maja bardzo małą matryce i niewielki zoom tak że nawet dość jasny obiekltyw nie umożliwi nam zbyt wielkiego pola manewru poza makro gdyz głębia ostrości będzie naprawde duza

SergiuszM
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
SergiuszM
  5 kwietnia 2011

A w ostatnim ratunku można użyć bokeh 2
http://www.youtube.com/watch?v=lkt1-Wuz23s

arturfotoart
arturfotoart
  15 kwietnia 2011

rozmycie tła z pierwszego planu nie zawsze możliwe przy wszystkich cyfrówkach kompaktowych, przede wszystkim dlatego iz posiadają duża głębie ostrości, funkcja makro najczęściej ostrzy od 2- 100max cm wiec raczej odpada co do rozmycia na innych aparatach ma się to tak jak przysłona ustawiona do czułości i czasu naświetlania, czułość z reguły ustawia się najniższa ale nie jest to regułą, najlepiej użyć trybu dostosowania czasu naświetlania do przysłony, w tym przypadku wybieramy największe światło obiektywu w granicach 1,8 2, 3,5 max obiektywy typu ZOOM ostrza dosyć mocno wiec uzyskanie efektu rozmycia czasami jest znikome

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.