Mam pytanie jak "wyjechać zoomem" żeby rozmyć tło za osobą na pierwszym planie?Dodam że zdj robione są zawsze cyfrówką.Spotkałam siez tym określeniem na jednym forum i nie wiem jak to zrobić.
Jak rozmyć tło?
maksymalny otwór przesłony i zoom plus tło oddalone od obiektu a obiekt maksymalnie blisko ( jak aparat nie chce wyostrzyc to można spróbować użyć funkcjii makro)
cyfrówki często maja bardzo małą matryce i niewielki zoom tak że nawet dość jasny obiekltyw nie umożliwi nam zbyt wielkiego pola manewru poza makro gdyz głębia ostrości będzie naprawde duza
rozmycie tła z pierwszego planu nie zawsze możliwe przy wszystkich cyfrówkach kompaktowych, przede wszystkim dlatego iz posiadają duża głębie ostrości, funkcja makro najczęściej ostrzy od 2- 100max cm wiec raczej odpada co do rozmycia na innych aparatach ma się to tak jak przysłona ustawiona do czułości i czasu naświetlania, czułość z reguły ustawia się najniższa ale nie jest to regułą, najlepiej użyć trybu dostosowania czasu naświetlania do przysłony, w tym przypadku wybieramy największe światło obiektywu w granicach 1,8 2, 3,5 max obiektywy typu ZOOM ostrza dosyć mocno wiec uzyskanie efektu rozmycia czasami jest znikome