Cześć. ;-) Rozglądam się nad lustrzanką do 1600zł . Co moglibyście polecić?
Zwróciłam uwagę na Nikony.
Lustrzanka . strona 1 z 2
Super że napisałaś czy to kwota za samo body czy razem z obiektywem? Jakie zdjęcia chcesz robić? Czy ma nagrywać filmy? Czy rozważasz rozbudowę w późniejszym czasie i w jakim kierunku?
Nikon za 1600zł? NIE
Obiektywy w penis drogie bo z silnikiem.
Nawet przy używkach.
Lepiej pomyśl o jakimś canonie. 1000d albo 450-500d
do tej kwoty myślałam aby był na razie z kitem a po paru miesiącach dokupiłabym nowy.
Zdjęcia najlepiej makro, pejzaże oraz portrety. Wiem bardzo zróżnicowane...
Myślę raczej o nowym.
Bo przez dłuższy czas zajmowalam sie canonem g9 ale to tylko cyfra. a wiec poszukuje teraz czegos innego.
W tej cenie z Nikonów które można dostać w sklepach to można chyba tylko D3000 z 18-55, a i to trochę mało.
Rozumiem że zdajesz sobie sprawę z tego, że aby spełnić wszystkie te wymagania na w miarę wysokim poziomie musisz wydać hmm... około 5 tysięcy złotych na obiektywy? KITa nie liczymy bo to... KIT, zwłąszcza jak idziemy w tanioche i wzięła byś 18-55.
Z nowch nikonów to nawet D3000 z 18-55 ledwo się w tej kwocie mieści, a już pomijam fakt że tej puszki bym nie polecał. Czekać można na następcę, ale nie wiadomo co to wyjdzie ;)
Z Canonów to chyba tylko 1000D, bo 450D już po sklepach nie widzę, ale nie szukałem specjalnie. 1000D to taka sama zabaweczka jak D3000. Jakbym był na Twoim miejscu to bym się rozejrzał jednak za topowym kompaktem w tej cenie. No ale to tylko taka mała dygresja z mojej strony ;)
Canonowe też mają silniki ;)
Jak zawsze źle sformułowałem.
ALe sedno jest taki ze do body nikona w tej cenie dodatkowe obiektywy będą sporo droższe. ;)
A propos, robią raynoxy na średnicę 77?
mysle ze powinienes odpowiedziec sobie na pytanie czy na pewno potrzebujesz lustrzanki, bo wiekszosc ludzi kupuje lustrzanki z mysla "bo chce miec dobry aparat" a tak naprawde nie potrafia odpowiedziec na pytanie w czym jest lepsza lustrzanka od dobrego kompaktu...
osobiscie polecam fuji hs10
i pamietaj ze to nie aparaty robia dobre zdjecia... :)