Planuje kupić sobie cyfrówki w przystępnej cenie, niestety jestem w tej sprawie zielona. Nie chce aby mi sprzedawca wcisnął jakiegoś bubla...
Nie zajmuje się fotografią aparat potrzebny mi do zwyczajnych zdjęć typu impreza, wakacje, w pomieszczeniach itp. Na czym mi najbardziej zależy :
Musi robić 'dobrej jakości' zdjęcia.
musi Dość szybko je robić, nie że czekam i czekam a dalej zdjęcia niema, albo rozmazane bo ruszyłam ręką...
nie zależy mi na robieniu filmów...
Bardzo proszę o pomoc, ja się kompletnie nie znam na aparatach.
dobra i tania cyfrówka
Musisz mi odpowiedzieć na parę pytań.
1) Ile masz kasy na ten aparat
2) Jak duża torebkę nosisz
3) Czy jesteś switaśną nastolatką i lubisz kolorowe gadżety
4) Czy masz koleżanki z nadwagą i zamierzasz je fotografować.
5) Jak duża grupę swoich koleżanek chcesz sfotografować trzymając aparat w ręce.
1. Właśnie nie wiem ile dać za taki aparat, abym potem nie żałowała że nie dołożyłam 100zł to o wiele lepszego... myślę że tak hm do 600zł? nie wiem sama...
2. torebki nosze różne, ale nie chce aż takiego dużego aparatu
3. nie, nie jestem słitaśną nastolatką.
4. a co to ma do tego czy mam koleżanki z nadwagą?
5. no grupkę ludzi na imprezie trudno określić 6 osób?
4) do kolezanek z nadwaga potrzebny jest szeroki kąt. :>
s1600 fujifilm do 600zł a świetny aparat. Jest ciut większy ale szerokokątny obiektyw+zoom dobra jakoś wykonania i zdjęć.
Bardzo mi się spodobał, chyba trafiłeś. :)
tylko mam pare pytań ten aparat jest zasilany na baterie, czy nie lepszy byłby taki co ładuje się ładowarką?
A i zauważyłam, że ma 12.2 Mpix, a słyszałam że czasem lepiej kupić aparat z mniejszą liczbą pixeli...
Acha i zapomniałam dodać na początku, że nie zamieżam dalej inwestować z dodatki do aparatu, typu obiektywy, filtry itp :)
Podałbyś jeszcze przynajmniej dwóch konkurentów s1600 tańszego i droższego? ;]
Ech wszystko za Ciebie trzeba zrobić.
Co do Akumulatora i Akumulatorków. To te (wyglądające jak baterie) moim zdaniem są dla Ciebie ciekawszym rozwiązaniem. Mało który aparat w tej cenie oferuje akumulator z systemem ładowania. Ja miałem to w starym nikonie mam teraz w canonie fakt ładuje się sporo szybciej, ale dopiero dzięki grip'owi jestem w stanie na szybko kupić baterie i załadować je kiedy potrzeba mi trochę zdjęć.
Co do 12mpix, chodzi CI o szumy przy większych iso? Nie oszukujmy się nie chodzi Ci o fotografowanie w super ciemnych miejscach bez lampy. Uzyjesz wtedy lampy. Za około 600zł nie masz co się martwić. Aparaty będą w podobnym standardzie. I nie masz co myśleć o jakimkolwiek inwestowaniu w optykę aparatu bo to nie są aparaty z wymiennymi obiektywami, ciężko też będzie CI jakikolwiek filtr zamontować na obiektyw. Dała byś 1000-1500 to wtedy tak miała byś lepsza optykę z możliwością niekiedy jej wymiany albo dołączania filtrów.
Co do konkurentów
Tanszy to CANON SX 120 IS
A droższy S2500HD Fujifilm tyle ze on chyba tylko filmy kręci lepsze w porównaniu z tym co CI pokazałem. Możesz też s1800 luknąć on chyba filmy kręci, i jakiś bajer do składania panoram ma (chociaż pewnie działa ubogo).
A co do innych konkurentów to S200 (2X droższy ale warty ceny)
i Hs10 ponad 2Xdroższy bardzo wybajeżony ale daje radę.