Tak jak w temacie, co byście polecili na pierwszą lustrzankę. Mam do wyboru Canon 450D,
Sony DSLR-A330, Sony DSLR-A500, Nikon D5000, Olimpus E-PL1. Może macie jakieś swoje propozycje, cena do 2500 zł.
Pierwsza Lustrzanka strona 1 z 3
Body Canon 450D + dobre szkło dobrane do potrzeb (nie kit)
Body Nikon D5000 + uniwersalny zakres ogniskowych kita albo inny obiektyw
Opcjonalnie NIkon D90 + tani jak barszcz 50 mm 1.8 ( przekroczysz budżet ale warto)
Sprecyzuj czy chcesz się zamknąć w 2500 zł za cały komplet plus podstawowe akcesoria czy akcesoriów nie wliczasz ?
Licz się z tym że Kupno body i obiektywu to dopiero początek ... taki system to studnia bez dna ... Jedyny plus że w momencie sprzedaży w obecnych warunkach odzyskujesz sporą część inwestycji. W przypadku cyfrówki że tak powiem dostajesz po dooopie
2500 zł Miało by być na aparat plus podstawowe akcesoria, wiem że obiektyw który jest razem w zestawie nie wystarczy, potem za 2 miesiące i tak bym inny obiektyw kupił, tylko chodzi mi by dobrze zacząć z tym kupnem aparatu. I jakie akcesoria do tego kupić na początek ?
poczytaj o poszczegolnych systemach
popatrz jakie szklo potem chcialbys dokupic ...
i wybierz cos z ktoregos systemu albo d90-2500 albo pentaxa k-x 2000tys albo sony a550 lub canon d550 ale te dwa ostatnie samo body kosztuje 2600
z olympusa nie wiem co Ci doradzic niezbyt znam system na pewno zaleta moze byc ze małe są puszki i masz crop2* jak lubisz dlugie tele bardzo sie przydaje
Z Nikona to najlepszym rozwiązaniem jest D90 .. może ktoś powie że D5000 ma to samo ale dla mnie mimo wszystko D90 to puszka z klasą. Pomijam już ilość użytkowników testy recenzje opinie itp... Po prostu chodzi o level dla którego był wyprodukowany sprzęt.
Co do akcesoriów to będziesz potrzebował :
- karta pamięci SDHC (pojemność w zależności od potrzeb ale na pewno nie mniej niż 4 )
- porządna torba która ochroni aparat, najlepiej większa z myślą rozbudowy szklarni
- jakis zestaw czyszczący
- filtr na obiektyw
- jeśli aku to ok jeśli paluchy to jakiś zestaw aku paluchowych + ladowarka
Opcjonalnie z czasem ... lub w zależności od potrzeb dobry statyw lampa błyskowa węży spustowy lub pilot, dyfuzor , blenda i masę innych gadżetów.
obczaj aparaty we własnym ręku. ja nie kupiłam canona bo? bo mnie dźwięk migawki irytował ;D
Np dokładnie tak a mimo wszystko jak ktoś robi makro to LCD jest mega przydatny
Nie trzeba się tarzać po ziemi ;)
500d canona z kitem, kupisz za 2300 w mediamarkt - 400zł na wydatki, za co powinienes tam kupic 50/1.8.
mój kolega na poczatek kupił canona za 4tys :D heh i do tego ma karte pamięci16GB i ledwo starcza bo jak się kręci filmy HD to szybko miejsce ucieka, ale tak jak koleżanka mi radzi bierz nikona D5000 są teraz po 2000zł
Hm ale Kozak pewnie wszyscy na wsi mu zazdroszczą ! Zakłada go na szyję i jeździ tam gdzie psy doopami szczekają
Pewnie dużo tam gierek wchodzi i melodyjek
Jasne kumple kręcą bączki malaczem na żwirówie Kolo kręci filmy jakości HD a potem na JuTuba i jest GIT !
No jutro podobno mają dokładać po jednej sztuce do FAKTU ! Oby tylko dla Ciebie starczyło !
(przepraszam was ale nie mogłem się powstrzymać !!!!! )