Witam :)
Interesuję się fotografią od roku.
Do tej pory używałam nicon coolpix s52. Lecz moje wymagania wzrosły. Chciałabym zająć się tym "na poważnie".
Szukam lustrzanki cyfr. w cenie 1500-2000. (Z obiektywem)
Musi wytrzymać troszkę czasu. ;-)
Dziękuję za pomoc. :)
lustrzanka strona 1 z 2
500d w media markt za 2300+ dostajesz karte na 490zł chyba na wydatki w sklepie. (toster sobie kupisz) :) tylko ze kitem sporo nie zdziałasz. Ja to go tylko jako "szeroki" kąt używam:) Pamiętaj ze lustrzanka to masa wydatków. Ja kupiłem teraz sigmę 10-20 3.5 (super szeroka) w sklepie taka chodzi po 2600, do tego samyang 900zł w sklepie lampa to wydatek 500-1500zł, Jakąś jasną 50, 1.8 plastik 400zł ale juz 1.4 1200 jak sie nie mylę.
Jakiś zoom do makro, 400zł najtaniej ale jakoś słaba. Do tego akumulatorki karty kolejne wydatki. ;) Więc pomyśl czy chcesz aż tyle w przyszłości kasy na to wydać. :)
nie musi od razu mieć wyposażenia do wszyskich rodzajów fotografii. ja zajmuję się zdjęciami od około 5 lat a dedykowanej lampy błyskowej nie posiadam, bo mi zbędna. jeśli zaczynasz z lustrzanką to myslę że eos 450d + obiektyw 50mm [nauczysz się kadrować terenem a nie siedzieć z dupką w jednym miejscu i kręcić szkłem] to zestaw idealny na początek.
sprecyzuj w jakiej głownie dziedzinie fotografii się obracasz to zadziałamy trafniejszą poradą
Na razie zapoznaję się z fotografią.
Szczególnie pociąga mnie makro oraz portrety. :)
Co do krajobrazów to raczej nie mam gdzie ich tworzyć ;)
Tak ostatnio zwiedzałam saturna. Podpytałam jednego ze sprzedawców.
Wspomniał on o cenach np. obiektywów do konkretnych typów aparatów.
Jak już oskar wspomniał to taka kopalnia bez dna, ale jedna może być tańsza od drugiej. Tym również chciałabym się kierować.
Jednak obstawał bym przy 500d i za ten vocher kupić 50/1.8 A lampę uzywam często w klubach, może dlatego ze zdjęcia tez tam robie. Ja w tym momencie używam głównie tej 50 z racji fajnego GO. (jak na obiektyw za 400zł) Dołoży trochę kasy, bo do tego przydalo by sie kupić futerał wraz z kartą a najlepiej dwoma:) Ale 500d ma już nowszy procesor. :) No i filmy, a powiem Ci ze niektóre rzeczy fajnie wychodzą przy takiej zabawie. :)
Zależy co chcesz forografować. Kit 18-55 nadaje się do zdjęć widoczków. Taniej szerokiego kąta nie kupisz. 50 nadaje się do portretów. i do zdjęc w ciemnych miejscach. Ale jest wąska. Do makro to jakaś sigma 70-200 lub 70-300 tamron jest za 350zł 75-300 ale boje się ze jaka cena taka jakość.
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/canon/
Masz wybierz sobie aparat+obiektywy które możesz posiadać i zobacz czy CI pasują wykoane nimi zdjęcia. :)
Chcesz ostrzyć automatycznie czy manualnie? Jeśli manualnie to polecam aparaty ze "stajni" Pentaxa + manuale do tego. Na początek 50/1.7 do portretów + jakiś do macro? Co Ty na to'? ;-). Nie zrażaj się nazwą Pentax, jeśli nie obchodzi Cię "pasek od aparatu" .
Manualne i na M42? Niemożliwe, że są droższe . Stałka Nikon 50/1.8 - 500 zł, Pentax SMC-M 50/1.7 - maksymalnie 200 (oczywiście allegro, ale są tam za 200 w idealnym stanie) ;-). Poczytaj polskie forum Pentaxa, a zobaczysz też, dlaczego warto zainwestować w ten system ;-). Jak chcesz, to mogę pewien temat podać na PW.