chce kupic aparat lustrzanke , ale nie orientuje sie zbytnio w tym. Jaka polecicie?
aparat jaki? strona 2 z 3
Mam 500d zaleta do 50d to zmniejszona waga.
Dodatkowo jestem przekonany ze w 50 jest inny układ pomiaru światła, głowy za to nie dam, ale takie mam wrażenie. No i wyświetlacz na górze który w gruncie rzeczy czasem się przydaje.
Sorry za samego linka powyżej ale ucięło mi tekst. Oto komentarz do linka:
Czy widzisz jakieś różnice istotne dla amatora fotografii? ;)
Kupując 50D dopłacasz tak naprawdę do 500D tylko za większe body, dodatkowy wyświetlacz, przyciski. Dlatego jako amator wybrałem 500D, jako profesjonalista z kolei pewnie zapuściłbym się głębiej w ofertę canona niż 50D bo 50D byłby niewystarczający.
Pozdrawiam.
Mylisz się kolego przyciski wyciągnięte na zewnątrz to idealne rozwiązanie tak samo jak górny wyświetlacz. Chce zmienić BW i mam to pod palcem a nie muszę się motać z drzewkiem w puszce.
Czytaj ze zrozumieniem kolego. Ja nie piszę że jest to złe rozwiązanie - bo każde ułatwienie i przyspieszenie wykonywanych czynności jest dobry rozwiązaniem. Body 50D zaczynają się od 3000pln, body 500D od 2000pln. Trochę drogi ten górny wyświetlacz i parę przycisków. Ale jak jesteś takim burżujem i lubisz się lansować z większą puszką to nie dziwię się że nie możesz mnie zrozumieć i piszesz że się mylę :D Dla mnie 1000pln piechotą nie chodzi, a jak ja kupowałem mojego 500D to ceny były jeszcze inne - 50D body od 5000pln, 500D od 3000pln - różnica była jeszcze większa. Wychodzi na to że canon mnie wysoko ceni - moje klikanie w menu aparatu jest w końcu warte 2000 pln ;)
Jak dla mnie 2000 pln za taką samą matrycę, procesor, oprogramowanie, i dodatkowy wyświetlacz więcej i parę przycisków to nie jest adekwatna cena. Jakby różnica w cenie wynosiła 100-500 pln to jeszcze mógłbym rozważać zakup 50D. Ale albo 500D jest tani jak na to co oferuje i dzięki temu nie opłaca się kupować 50D albo 50D jest drogi jak na to co oferuje i przez to nie opłaca się kupować 50D - to już sam sobie wybierz ;)
Ps. Może uznacie mnie za laika bo dla mnie w korpusie aparatu nie liczą się dodatkowe wyświetlacze, przyciski, wodotryski etc ale matryca która stanowi dla mnie 70% body, procesor który stanowi 20% body, dostępny soft który stanowi dla mnie 9% body. Ten 1% pozostawiam Wam ;)
PPS. Tak, wolałbym bebechy z 1Ds Mark III w body z 1 pokrętłem, 6 przyciskami i spustem niż bebechy z 1000D w body z 5 pokrętłami, 3 wyświetlaczami dodatkowymi, 8232388223 przyciskami, wbudowanym statywem i 3 lampami błyskowymi - i bynajmniej nie chodzi mi teraz o gabaryty ;)
to monolog walnąłeś :)
zeby nie bylo ze przyciski tylko zasadniczo dodatkowo
500d ISO w skoku co 1 EV, 50d co 1/3 lub 1 EV, przydaje sie imo ....
Migawka 500d 30s - 1/4000s , 50d 30s - 1/8000s ...chyba nie powiesz ze to nie jest istotne no chyba ze na ciemnych szkłach zamierzasz poprzestać jak masz cos jasniejszego to wyjdz w plener w sloneczny dzien i zobacz co bedzie przy pełnej dziurze.... musisz przymknąć
AF 500d 9-cio punktowy AF krzyżowy punkt centralny, 50D 9-cio punktowy AF wszystkie czujniki krzyżowe Chyba o sprawności krzyzowych pol pisac nie musze ....wiem przekadrować sobie możesz ale znowu to jak masz ciemne szkła , przy jasnych i malej GO przekadrowanie na tyle przesunac moze plaszczyzne ostrosci ze bedziesz niestety w glebokim tyłku
szybkosc 3.4 kl/s w 500D do 6.3 dla 50D
Wizjer w 500d lustrzany 0.87x, 50d Pentapryzmatyczny, powiększenie: x0.95
i kilka mniej istotnych roznic....
acha 500d nagrywa filmy a 50d to rzeczywiscie jest plus dla niego :)
a co do mniejszej wagi to zgadza sie trudno przecenić tą cechę do momentu az podpiac ciezsze szkło... grip co prawda nieco pomoże ale w zestawie go nie ma i trzeba dokupic ;)
Oczywiscie biore pod uwage ze dla Ciebie te roznicy mogą mieć znaczenie na poziomie 1% ....dla mnie jest to więcej niz 1%
A i nie pisz tyle postow pod rzad :D
Precyzja AF z jasnymi szkłami w trybie servo i one shot, mozliwosc korekcji AF.
Pominąłeś dość ważny argument kolego.
Chyba najistotniejszy poza ergonomią przy porównaniu tych dwóch aparatów.