chce kupic aparat lustrzanke , ale nie orientuje sie zbytnio w tym. Jaka polecicie?
aparat jaki? strona 1 z 3
Dzisiaj to tylko kupować aparat z nagrywaniem HD filmów, ja zauważyłem ze więcej dzisiaj nagrywam filmików niż zdjęć na moim Canon 500D
d3000 nikona? zbawka 500d canona to już rozsądny wybór ewentualnie 50d canona to już powiedzmy "profesionalna" zabawka;) Ale wydaje mi się ze dobra cyfrówka będzie dla Ciebie lepszym rozwiązaniem.:)
zwroc uwage na ceny podzespolow do lustrzanek.z czasem zechcesz zakupic jakies obiektywy,lampe itp... idz do fotojokera i panowie pomoga Ci w wyborze aparatu,ktory bedzie do Ciebie i zasobnosci portfela najlepiej pasowal. mam alfe 500 kilka obiektywow,lampe itd-niby niewiele a w sumie 15 tys. pozdro
skoro się nie znasz, najlepszym rozwiązaniem będzie hybryda. będziesz wiedział, czy potem zajść wyżej w fotografii czy zostać z tym, co masz
moja subiektywna propozycja - sony h50
500D różni się od 50D tylko body i ceną. Ma mniejsze body i wygląda mniej profesjonalnie ale jest tańsze. Zarówno matryca jak i procesor jak i wgrane oprogramowanie jest to samo, dlatego odradzam 50D na rzecz 500D - chyba że priorytetem dla Ciebie nie jest robienie zdjęć ale lansowanie się z pudłem na szyji :p
kazdy kto robi semi pro chociaz docenia chociażby górny wyświetlacz i wiecej przyciskow wyciagnietych na zewnatrz dzieki ktoprym w menu nie trzeba grzebac ...
a roznic jest jeszcze więcej .....
matryca i procesor to nie wszystko
Nie zmienia to faktu że 500D ma taki sam potencjał techniczny jak 50D a jest sporo tańszy. Nie sugerujmy się proszę ilością wyciągniętych przycisków ze skrótami do funkcji menu przy wyborze aparatu - nikt z nas nie jest chyba fotoreporterem wojennym :P
nie wyobrazam sobie takiej niewygody teraz jak nie posiadanie 2 pokretel nastawu kilku przyciskow wyciagnietych i szybko dostepnych czy gornego wyswietlacza i uszczelnionego body....a na wojne nie jezdze ;)
Poza tym najwiekszy potencjał lub jego brak to i tak w głowie człowieka a nie matrycy czy procesorze ;)