Witam. Mam pewien problem. Wiem, że dwa tematy wcześniej był zakładany podobny temat, ale moje pytania są nieco inne. Dlatego nie chciałabym, aby mnie tutaj zlinczowano za powtarzanie ; )
Mój problem polega na tym, że mam za parę dni oddać zdjęcia na konkurs, ale mam problem z formatem zdjęcia. Mój aparat robi standardowo zdjęcia o wymiarach:
Wymiary w pikselach: 3488 x 2616 pikseli
Rozmiar wydruku: 1230,49 × 922,87 milimetry
Rozdzielczość standardowo: 72 × 72 ppi
Zdjęcia chciałabym wywołać. Mam dwie koncepcje:
a ) format 10 x 15
b ) format większy od poprzedniego, z umieszczonym w środku zdjęciem 10 x 15, a wokół czarna ramka i mniejsza biała ( tak, jak na demotywatorach, tylko, że w środku umieściłabym własne zdjęcie ) .
I moje pytania:
do punktu : a ) do jakiego rozmiaru powinnam zmniejszyć zdjęcie, aby po wywołaniu wyglądało przyzwoicie i zachowało dobrą jakość ?
do punktu : b ) jak zrobić taki efekt ?
Z góry dziękuję ; )
Format.
Przyjmuje się, że "dobra" jakość wydruku to 300 dpi. Ponieważ to zdjęcie, a nie zwykły wydruk to możesz sobie założyć że dla Ciebie dobra jakość to 600 dpi :) Myślę jednak że zadowolisz się 300...
300 dpi = 300 punktów na cal = 300 / 2,54 punktów/cm ~= 120 punktów/cm.
Jeśli chcesz aby zdjęcie miało 10 cm szerokości to jego optymalna szerokość w pikselach to 1200 px. Jeśli zdjęcie ma zajmować tylko wycinek formatu 10x15 (a raczej 15 x 10) to możesz albo sobie przeliczyć ile cm ma mieć i je przeskalować, albo nie robić nic tylko powiedzieć w punkcie foto jak chcesz żeby to wyglądało.
Nikt nie każe Ci przeskalowywać :) Możesz dać do wywołania zdjęcia w pełnym wymiarze.
Czyli, jeśli zmniejszę szerokość zdjęcia do tych 1200px to będzie ono lepiej wyglądało po wywołaniu niż bym oddała w standardowym wymiarze 3488 x 2616 pikseli ? Zależy mi na jakości zdjęcia, bo to jednak na konkurs ; )
Czyli rozdzielczość też powinnam zmienić ? ; )
Moim zdaniem nie powinnaś zmieniać rozmiaru. W ten sposób ostateczna jakość będzie zależała od maszyny w zakładzie fotograficznym, czyli będzie najlepsza.
Poza tym każda modyfikacja zdjęcia - choćby głupie podciągnięcie kontrastu czy zmiana wymiarów pogorsza jego jakość.
To co napisałaś o zdjęciach które robi Twój aparat (rozmiar wydruku i rozdzielczość - 72dpi) to jakiś błąd - zacytowałaś o jedną rubrykę jakiejś tabelki za dużo. Liczą się na tym poziomie abstrakcji tylko wymiary zdjęcia w pikselach. Jeśli chciałabyś kiedyś zainteresować się bardziej tym jak oceniać ostrość zdjęć i zdolność rozdzielczą aparatu, to poczytaj sobie w google o funkcji przenoszenia kontrastu. Albo zapomnij o tym i ciesz się z robienia zdjęć :)
Czyli zostawić tak, jak jest ? ; )
Weszłam w Właściwości zdjęcia w programie do przerabiania zdjęć. Możliwe, że podałam jakąś nieprawdziwą informację ; )