UneCharogne
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
UneCharogne
  15 kwietnia 2010 (pierwszy post)

Witam. :)
Od razu uprzedzę, że kompletnie nie znam się na profesjonalnej przeróbce zdjęć, ale czasem się w jakieś banalne przerabianie bawię - jak prawie każdy. No i z różnym skutkiem, często fatalnym, jak to amatorka. :ninja:
A teraz się ośmieszę i przejdę do rzeczy ;)
Zrobiłam sobie zdjęcie i zachciało mi się dodać w PS'ie efektu świetlnego. W ogóle tej decyzji nie przemyślałam i zapisałam zmiany. Po jakimś czasie stwierdziłam, że foto wygląda z tą przeróbką tragicznie, tak ni w pięć ni w dziewięć i że wcześniej było o niebo lepiej. :ninja:
I teraz zadam wkurzające pytanie typowej amatorki, która spartała zdjęcie - da się to jakąś cofnąć??
Chcę, żeby zdjęcie wyglądało tak, jak przed tym tragicznym retuszem. Żadnych innych efektów oprócz świetlnego nie dodawałam.
Słyszałam, że w PS'ie można jakoś "zdjąć" zapisane wcześniej zmiany, ale ile w tym prawdy, to nie wiem. Ogólnie chcę przywrócić zdjęcie do stanu "pierwotnego", bo byłam głupia :and: i pracowałam na oryginalnym pliku, zamiast na kopii.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc. I przepraszam, jeśli już taki temat pojawił się, ale go nie znalazłam.

tralalalamisiu
tralalalamisiu
  15 kwietnia 2010

Zależy na jakiej części zdjęcia jest ten efekt - jeśli na w miare jednolitej, to możesz użyć plasterka - w CS3 nazywa się to pedzel korygujący :) wtedy klikając lewy alt pobierasz sobie probkę z jakiejś części obok i jedziesz pedzelkiem :)))) swoja drogą kto robi przeróbki zdjęć to po 1, kto robi to na oryginałach to po 2, a po 3 kto nie zapisuje plików PSD :)))))))

joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  15 kwietnia 2010

jak zapisałaś jako jpg a nie np PSD to nic nie cofniesz możesz spróbować odzyskać np z karty pamieci orginał jak nic nie pstrykalas na niej potem a tylko przeniosłaś zawartość na dysk

omgNAT
omgNAT
  15 kwietnia 2010
UneCharogne
UneCharogne: Witam. :) Od razu uprzedzę, że kompletnie nie znam się na profesjonalnej przeróbce zdjęć, ale czasem się w jakieś banalne przerabianie bawię - jak prawie każdy. No i z różnym skutkiem, często fatalnym, jak to amatorka. A teraz się ośmieszę i przejdę do rzeczy ;) Zrobiłam sobie zdjęcie i zachciało mi się dodać w PS'ie efektu świetlnego. W ogóle tej decyzji nie przemyślałam i zapisałam zmiany. Po jakimś czasie stwierdziłam, że foto wygląda z tą przeróbką tragicznie, tak ni w pięć ni w dziewięć i że wcześniej było o niebo lepiej. I teraz zadam wkurzające pytanie typowej amatorki, która spartała zdjęcie - da się to jakąś cofnąć?? Chcę, żeby zdjęcie wyglądało tak, jak przed tym tragicznym retuszem. Żadnych innych efektów oprócz świetlnego nie dodawałam. Słyszałam, że w PS'ie można jakoś "zdjąć" zapisane wcześniej zmiany, ale ile w tym prawdy, to nie wiem. Ogólnie chcę przywrócić zdjęcie do stanu "pierwotnego", bo byłam głupia i pracowałam na oryginalnym pliku, zamiast na kopii. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. I przepraszam, jeśli już taki temat pojawił się, ale go nie znalazłam.

to że po sobie pojeździsz nie zmieni twojej sytuacji :and:
jak napisze że robie brzydkie zdjęcia bo jestem głupia to bede miala taryfe ulgową? chyba niee
UneCharogne
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
UneCharogne
  15 kwietnia 2010
joker4444
joker4444: jak zapisałaś jako jpg a nie np PSD to nic nie cofniesz możesz spróbować odzyskać np z karty pamieci orginał jak nic nie pstrykalas na niej potem a tylko przeniosłaś zawartość na dysk

Pstrykałam, więc się nie da. No trudno, dzięki za pomoc...

Konto usunięte
Konto usunięte: to że po sobie pojeździsz nie zmieni twojej sytuacji jak napisze że robie brzydkie zdjęcia bo jestem głupia to bede miala taryfe ulgową? chyba niee

To, że ktoś bezsensownie "odpowie" na moje pytanie również jej nie zmieni. :and:
Nie cierpię na samouwielbienie i potrafię się przyznać do własnych błędów.
Celowo sama siebie wyśmiałam, bo chciałam uniknąć odpowiedzi w stylu "Ale jesteś głupia", "po co to zrobiłaś?", "widać, że nie umiesz..." etc, etc, które niczego do dyskusji nie wniosłyby i nie rozwiały mojego problemu. Jednak zawsze się znajdzie ktoś, kto zamiast pomóc, wyśmieje, chcąc podbudować sobie ego. :ziew:
omgNAT
omgNAT
  17 kwietnia 2010
UneCharogne
UneCharogne: chcąc podbudować sobie ego.

tylko po to mam fotke, ba
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.