Zastanawiam się nad kupnem lampy do mojego aparatu. Konkretnie to rozglądam się za: Sunpakiem PZ42X, Minoltą program 3600HS(D) lub metzem 48. Czy posiada lub posiadał ktoś krórąś z nich? Czytałam przeróżne opinie i teraz mam spory dylemat co wybrać.
Lampa
Zastanawiam się nad kupnem lampy do mojego aparatu. Konkretnie to rozglądam się za: Sunpakiem PZ42X, Minoltą program 3600HS(D) lub metzem 48. Czy posiada lub posiadał ktoś krórąś z nich? Czytałam przeróżne opinie i teraz mam spory dylemat co wybrać.
do sonego to nie wiem ale Metz 48 af1 cieszy się dobra opinia wsrod uzytkownikow N i P
więc podejrzewam ze i dla Sony będzie podobnie brak jej jedynie automatyki wlasniej w porownaniu do 58 ale jak nie masz starych szkieł to nie bedzie problemu
Metz 48 i nie kombinuj. Masz wszystko w tej lampie, ADI flash mode, ADI remote mode (slave operation), HSS...
Metz 48 af1 bym brał. Nie mam sony, ale tak jak wyżej dużo opinii na temat Do 500zł lepszego wyboru chyba nie ma. Jak chcesz do 800 to ten 5600HS(D) będzie dobry.
Z 2 lampami wiesz fajna zabawa (bawiłem się wczoraj) Ale pamiętaj lampy nie będziesz używała bardzo często. Nie wiem gdzie chcesz robić zdjęcia, bo w profilu widzę jedynie kota. A on tak mi się zdaje nie potrzebuje dodatkowego doświetlenia:) bo woli słoneczne. :)
ja metza za 500 zł nie spotkałam a przejrzałam już naprawdę dużo ofer (łacznie z allegro).
sunpak za 500 prędzej.
lampy potrzebuję do portretu ale nie kociaka ;-)
taki metz to minimum za 600 (i to uzywany)
ja sunpaka bym raczej unikał albo metz albo cos systemowego sygnowanego sony/minolta jak w kazdym systemie z producentow niezaleznych tylko metz sie liczy raczej