Czekam na jakąś poradę, chce kupić któryś z tych aparatów. Wiadomo 500d najlepszy z tych modeli, chodzi mi o to czy jest pomiędzy nimi duża różnica. To ze matryce mają różne to wiem, ale np iso, ewentualnie zastosowanie jakiegoś procesora graficznego lub coś co przemawia za ktorymś z modeli? Czekam na rade.
canon 1000d czy 450d czy moze 500d strona 1 z 3
Różnica pomiędzy 1000d/450d a 500d wynika przede wszystkim z nowego procesora obrazu DIGIC IV (w poprzednich modelach stosowano DIGIC III).
Myślę, że jeśli się zastanawiasz nad wyborem korpusu, to kup sobie najpierw obiektyw, którego najczęściej będziesz używał do zdjęć, a za resztę pieniędzy kup najlepszy korpus na ile Ci zostanie kasy.
Zawsze trzeba się zastanowić do czego będziemy używali aparatu i dobrać odpowiedni sprzęt do zadania. Błędem jest pakowanie dużej kasy w dobry korpus i podłączanie kiepskiego obiektywu, bo już nie starczyło pieniędzy.
Na początek myślę o 50/1.8f tani portretowy, do 450 lub 500d ale chyba 500.
Potem możliwe o jakimś szerokim szkle, a potem może z jakimś zoomem. 70-200? coś w ten deseń. Kasy wiadomo chcę wydać na początek jak najmniej. A potem z czasem dokupować urozmaicenia.
Jeśli poważnie myślisz o zdjęciach to warto zainwestować w obiektywy serii L, z czerwonym paskiem. A co do obiektywu portretowego to warto spróbować EF 50/1.4 - ma znacznie ostrzejszy obraz i ładny bokeh. Do portretów na początek fajny jest EF 70-200/4L - jest trochę ciemny, więc musisz robić zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych, ale obiektyw ładnie rysuje.
Jako uniwersalne szkło polecam EF 24-70/2.8L, ale to już dość wysoka półka, natomiast jest to jeden z najostrzejszych obiektywów Canona. Uniwersalny średni zoom - polecam.
No widzisz 50/1.4 to koszt 1.300tyś (nowy) a 50/1.8 400zł:) a EF 24-70/2.8L coś ponad 4k:)
Dlatego chyba na początek kupie 500d wraz z 50/1.8 a potem może gdy już trochę bardziej poznam zabawę w fotografie to kupie EF 70-200/4L (2.200, i do tego biały:>)
Jutro sie przekonam, kolega ma takie obiektywy i da mi sie pobawić troche
Tak a propos do czego można tego używać?:)
Zabawa, trochę porobić zdjęć na grafikę do szkoły, trochę swojej kobiecie i koleżanką no i na imprezach.
Widzisz, mam taką fanaberie ale jednak wole nowe.
500d mały strasznie. Trzymałem w dłoni, dlatego czeka mnie dokupienie gripa ale jednak wydaje się być dobrym zakupem.