Paranienormalny
Paranienormalny
  23 stycznia 2010 (pierwszy post)

Witam. Jako, że mało się bawię w obrabianie zdjęć, to zwracam się do was z pytaniem. Jakim programem, używając jakiego narzędzia można w miarę łatwo i szybko usunąć to cholerne czerwone odbicie światła w obiektywie? Często pod słońce wychodzą mi ciekawe zdjęcia, ale niestety ten czerwony refleks jest dobijający....

Podaję wam przykładowe zdjęcie:

potatontas
potatontas
  24 stycznia 2010

Nie wiem czy wyświetla, bo net mi się muli:zonk:

Gimp
Czerwone pokolorowałam pędzlem na trybie "kolor" a odcień prubkowałam z nieba.
Potem warstwy, gumka, by zakryś jasny obłok.
Paranienormalny
Paranienormalny
  24 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: http://zapodaj.net/8d6e6bdb382f.jpg.html Nie wiem czy wyświetla, bo net mi się muli

Na forum się nie wyświetla, ale "pokaż obrazek" działa ;)
Wielkie dzięki ;) Długo to robiłaś?

Chyba czas zacząć się bawić Gimpem, ale

Konto usunięte
Konto usunięte: warstwy

coś mi mówią, że nie będzie łatwo :and:
potatontas
potatontas
  24 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: ale "pokaż obrazek" działa ;)

To dobrze:)
Konto usunięte
Konto usunięte: Długo to robiłaś?

Z 10 min:woot:
Konto usunięte
Konto usunięte: coś mi mówią, że nie będzie łatwo

Nie. To bardzo łatwy program. W google wpisz "gimp oczy". Pokarze się forum. Tam masz wiele porad co i jak.
Powodzenia:)
Paranienormalny
Paranienormalny
  24 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Z 10 min

To szybko poszło ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie. To bardzo łatwy program.

Może i łatwy, ale już samo okno mnie dobija... Przyborniki w osobnych okienkach :/ Wiele przydatnych opcji schowanych w menu (np. cofnij... to powinno być pod jakąś łatwo dostępną ikoną),

Konto usunięte
Konto usunięte: W google wpisz "gimp oczy". Pokarze się forum. Tam masz wiele porad co i jak. Powodzenia:)

Dzięki, w wolnym czasie poczytam i spróbuję się czegoś nauczyć ;P
potatontas
potatontas
  24 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Może i łatwy, ale już samo okno mnie dobija... Przyborniki w osobnych okienkach :/ Wiele przydatnych opcji schowanych w menu (np. cofnij... to powinno być pod jakąś łatwo dostępną ikoną),

No czasem kłopotliwe ale na początku. Później będziesz śmigać:D
K7K7
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 11
K7K7
  26 stycznia 2010

Ja poleciłbym ci do tego narzędzie stempel w Photoshopie, tez pewnie dałoby rade:)

Paranienormalny
Paranienormalny
  26 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja poleciłbym ci do tego narzędzie stempel w Photoshopie, tez pewnie dałoby rade:)

Sorry, ale nie będę instalował kombajnu kosztującego fortunę, skoro są setki darmowych programów pozwalające uzyskać ten sam efekt i nie wymagają uj wie ile ramu i mocy obliczeniowej, żeby płynnie działać.

Konto usunięte
Konto usunięte: No czasem kłopotliwe ale na początku. Później będziesz śmigać:D

No zobaczymy ;P Tak czy siak dzięki ;)

Temat w sumie do zamknięcia.
Fieska
Fieska
  26 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Sorry, ale nie będę instalował kombajnu kosztującego fortunę, skoro są setki darmowych programów pozwalające uzyskać ten sam efekt i nie wymagają uj wie ile ramu i mocy obliczeniowej, żeby płynnie działać.

w gimpie masz o wiele mniej możliwości, ale jeżeli komuś na tym nie zależy i nie używa ps w pełnej możliwości to tak jak pisałeś, nie opłaca się go instalować.
Paranienormalny
Paranienormalny
  26 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: w gimpie masz o wiele mniej możliwości

99% użytkowników photoshopa (oczywiście pirackiej wersji) i tak ma głęboko w dupie jego "możliwości" bo służy on im do rozmycia gęby :zonk: A dobry grafik nawet w paincie potrafi stworzyć prawdziwe arcydzieło ;)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.