Witam. Jako, że mało się bawię w obrabianie zdjęć, to zwracam się do was z pytaniem. Jakim programem, używając jakiego narzędzia można w miarę łatwo i szybko usunąć to cholerne czerwone odbicie światła w obiektywie? Często pod słońce wychodzą mi ciekawe zdjęcia, ale niestety ten czerwony refleks jest dobijający....
Podaję wam przykładowe zdjęcie:
lista tematów
Odbicie słońca w obiektywie retusz
Nie wiem czy wyświetla, bo net mi się muli
Gimp
Czerwone pokolorowałam pędzlem na trybie "kolor" a odcień prubkowałam z nieba.
Potem warstwy, gumka, by zakryś jasny obłok.
To szybko poszło ;)
Może i łatwy, ale już samo okno mnie dobija... Przyborniki w osobnych okienkach :/ Wiele przydatnych opcji schowanych w menu (np. cofnij... to powinno być pod jakąś łatwo dostępną ikoną),
Konto usunięte: W google wpisz "gimp oczy". Pokarze się forum. Tam masz wiele porad co i jak.
Powodzenia:)
Dzięki, w wolnym czasie poczytam i spróbuję się czegoś nauczyć ;P
Sorry, ale nie będę instalował kombajnu kosztującego fortunę, skoro są setki darmowych programów pozwalające uzyskać ten sam efekt i nie wymagają uj wie ile ramu i mocy obliczeniowej, żeby płynnie działać.
No zobaczymy ;P Tak czy siak dzięki ;)
Temat w sumie do zamknięcia.
Konto usunięte: Sorry, ale nie będę instalował kombajnu kosztującego fortunę, skoro są setki darmowych programów pozwalające uzyskać ten sam efekt i nie wymagają uj wie ile ramu i mocy obliczeniowej, żeby płynnie działać.
w gimpie masz o wiele mniej możliwości, ale jeżeli komuś na tym nie zależy i nie używa ps w pełnej możliwości to tak jak pisałeś, nie opłaca się go instalować.