hej
Mam pytanie.
Jak zorbić tak, by na zdjęciu np, czlowiek był wyraźny, a tło na max zamazane, wiem, że cos trzeba kombinować z przesłoną i czasem naświetlania chyba, ale jak tam przestawiam to zdj całe czarne wychodzi.
Nie wiem czy na takim obiektywie w ogóle da się takie na maxa zamazane tlo uzyskac..
help!
lista tematów
NIKOD D40 strona 1 z 2
na jakim obioektywie ?? co z tego ze wpisales d40??
tu obiektyw ma znaczenie (pewnie kit)
Pełna dziura tło oddalone jak najbardziej a człowiek jak najblizej najlepiej portret
Zawsze robiłem na AUTO więc ogniskowa i dziura mało mi mówi.
Na tym pokrentle na ktorym jest P S A M makro portret auto itd ustawiam portret?
i jakie wartości maja być tu?
na pokkretle ustaw A priorytet przesłony i wtedy sam ja ustawisz(jak najmniejsza dla 55mm czyli F5.6) a aparat dobierze odpowiedni czas zeby zdjecie bylo poprawne
a w ogóle p[oczytaj instrukcje i kup jakies ksiazki bo brak Ci fundamentalnej i podstawowwej wiedzy ktora pozwolilaby ci sie rozwijac
Konto usunięte: Mam pytanie.
Jak zorbić tak, by na zdjęciu np, czlowiek był wyraźny, a tło na max zamazane, wiem, że cos trzeba kombinować z przesłoną i czasem naświetlania chyba, ale jak tam przestawiam to zdj całe czarne wychodzi.
Jeżeli masz kit to ustaw na 55 mm i ustaw ostrzenie automatyczne. Przytrzymaj spust do połowy, po piknięciu wciśnij do końca.
A na następny raz zanim napiszesz poczytaj instrukcję obsługi. Do tego radzę Ci kupić sobie książę o fotografii.
joker4444: niestety bez przeczytania instrukcji i jakiejs ksiazki z podstaw fotograh=fii nie bedzie nigdy wiedzial po co sa ustawienia i dlaczego zdjecie wyszło tak a nie inaczej
to na pewno. ja też zanim kupiłam sobie aparat, kupiłam książki, a jak już aparat kupiłam to przeczytałam instrukcję, ale i tak do końca nigdy nie wiem, jak go ustawić. w praktyce się wszystko okaże.
Konto usunięte: to na pewno. ja też zanim kupiłam sobie aparat, kupiłam książki, a jak już aparat kupiłam to przeczytałam instrukcję, ale i tak do końca nigdy nie wiem, jak go ustawić. w praktyce się wszystko okaże.
szczerze to ja kilka lat czytałem zanim ogarnalem wszelkie zaleznosci etc zawsze jeszcze cos do doczytania jest ale to juz naprawde zaglebianie sie w tematy wiec czytam dalej :)