lista tematów
nowe szkło strona 1 z 3
tylko uprzedzam, ceny tych obiektywow to kosmos jeden drozszy od drugiego, od 4000zl jakos w gore ;]
a na co przepraszam liczysz? ze kazdy Ci tu yebnie monolog na 400 stron na temat szkla o ktorym mozna przeczytac niezliczone artykuly i testy w internecie? No kuva bez przesady, pytasz o obiektyw, ok, o tym mozesz nie miec pojecia i nie wiedziec czego szukac, ale kiedy juz ktos daje Ci wskazowki jaki obiektyw jest ok, podaje Ci jego nazwe, symbol, whatever...to nalezaloby w takim momencie ruszyc swoje szanowne zwoje mozgowe, zasiasc przed komputerem, wejsc na google i wykazac sie odrobina samodzielnosci, wystarczy zrobic kopiuj wklej nazwe obiektywu i nacisnac enter...a dalej bedziesz mogla czyyytac i czyyyyytac o tych obiektywach.
damn!
wy tego nigdy nie skumacie chyba
no!
Konto usunięte: mój wychowawca podrzucał mi Tamaron SP AF 10-24 niby tańszy zamiennik coś około 2000 zł, nadawałby się?
f3.5-4.5
z tego co wiem, jest ok, ale nie mialem w rekach, nie wiem natomiast tylko czy ma silnik wbudowany czy bedziesz musiala ostrzyc recznie.
przelicz sobie na DX, bedziesz miala rzeczywisty zakres ogniskowych 15-38mm (x1.5)
no to jak lubisz robotki reczne to nie ma problema :)
no dobra, luz, tylko pisze, matryce dx niepelnoklatkowe nalezy przeliczac ogniskowe, w przypadku nikona jest to ogniskowa x1.5 :)
sample to nawet 18-55 kitowego zachwycaja ;]
nie no, nie chce zebysmy sie zle zrozumieli, to bardzo dobry obiektyw tylko uwazam ze jest nieco za ciemny i przy gorszym swietle gorzej daje sobie rade, poza tym miod.