Chcialabym porozmawiac z osobami dla ktorych fotorgafia jest prawdziwa pasja:) Zeby zdradzili swoje szczegoly udoskonalania wlasnych zdjec, co robia zeby otrzymac jak najlepszy efekt, o sprzecie, o szkolach i kursach fotograficznych.O tym jaki obiektyw uwazaja za najlepszy,chodz chodzi mi bardziej o estetyczne podejscie do tego tematu niz techniczne.A moze ktos z Was robi zdjecia na imprezach typu wesela, jesli tak to w jaki sposod zaczynaliscie? Bo planuje sie asnych zdjec, co robia zeby otrzymac jak najlepszy efekt, o sprzecie, o szkolach i kursach fotograficznych.O tym jaki obiektyw uwazaja za najlepszy,chodz chodzi mi bardziej o estetyczne podejscie do tego tematu niz techniczne.A moze ktos z Was robi zdjecia na imprezach typu wesela, jesli tak to w jaki sposod zaczynaliscie? Bo planuje sie za to zabrac ale nie mam troche odwagi:)
czekam na odpowiedzi.za to zabrac ale nie mam troche odwagi:)
czekam na odpowiedzi.
Pasja fotografii
szukasz odpowiedzi na pytania na forum, a potrzeba kilku ksiazek zeby to opisac. zacznij czytac, zapisz sie na jakis kurs...a poza tym to praktyka, praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka...no i oko trzeba miec do tego, jakis dryg, bez tego ani rusz.
Tak,za fotografie slubna.Moze nie w tym roku,w nastepnym.
Czy masz na mysli jakas konkretna ksiazke?
szkoda czasu (:
i zadna ksiazka czy kurs nie pomoze
zalezy konkretnie na co bo na bycie jedynym fotografem na slubie to rozumiem - jak nic nie wyjdzie to bedzie zonk. na poczatek proponuje pstrykanie na slubach znajomych bez zobowiazan (:
na poczatek puszka - oczywiscie pelna klatka. nic innego na sluby sie nie nadaje. wiem ze nie kazdy od razu moze sobie na taka pozwolic, ale przejscie z cropa na ff to potem najlepsza rzecz jaka moze czlowieka spotkac bo zdjecia naprawde same sie robia (:
co do sloikow to tylko jasne stalki ponizej f/2. w takim kosciele czy sali weselnej nawet f/2.8 to ciemnosc. na pelnej klatce najlepiej sprawuje sie 50mm chociaz czasami przydaloby sie 35 lub 24 /koszt operacyjny ~6000 za f/1.4 L (:/. do tego szeroki kat - czyli 16mm na ff lub 10mm na cropie. tele powyzej 100mm przydaja sie w zasadzie tylko w sesjach plenerowych.
troche moich slubno-weselnych, w ktore bawie sie od wrzesnia zeszlego roku, mozna poogladac tutaj i tutaj. w tym miesiacu mam jeszcze 2 do obfocenia (:
Szeroko otwierać oczy i naciskać spust w odpowiednim momencie
Tylko i wyłączne jasne stałki z górnej półki , ale podejście estetyczne ? NIe ma różoffych słitaśnych w kffiatushki !!!
I bardzo słusznie !
Nie chodzi mi o to jak bedzie wygladal obiektyw ,tylko ze moje podejscie do fotogfrafii jest bardziej od tej strony estetycznej niz technicznej gdyz nie znam sie jeszcze tak na tyvh wszystkich parmetrach a co jest neizbedne zeby zajac sie tym powaznie.
na poczatek puszka - oczywiscie pelna klatka. nic innego na sluby sie nie nadaje. wiem ze nie kazdy od razu moze sobie na taka pozwolic, ale przejscie z cropa na ff to potem najlepsza rzecz jaka moze czlowieka spotkac bo zdjecia naprawde same sie robia (:
Tego zdanie nie rozumiem,co to jest crop a co to ff?:)
Mam na oku pare obiektywow,co myslsicie na ich temat??
Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD
Tamron 28-75
Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.8D
nikkor 18-70
Nikon Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G
Ktory z nich najbardziej by sie " nadawal" ?::)
no zależy czy chcesz stałoogniskowy czy zooma, mam tamrona 28-75, jest boski, ale zbieram na coś jaśniejszego- nikkora 50mm f/1.8 lub f/1.4
Jestem bardzo ciekawy jakim cudem zapniesz szklo DX do pelnej klatki.
Mam tego.
Kurzy sie w szafie, jego AF co najwyzej moze slimaka w biegu zlapac - chociaz rysuje ladnie i ostro.
Ten jest w planach.
Czy Ty aby na pewno sie orientujesz w tym co piszesz?
Znowu chcesz zapiac szklo kropowe do FF.
Cropp - znana sieć sklepów odzieżowych
FF- Fire Fox
FF - "Full Frame" czyli pełna klatka odpowiadające filmowi 35 mm
Jesteś w stanie wydać 15-20 tysięsy złotych na np pełnoklatkowego D3 ?
Albo 5-10 tysia na Kanoniera 5D ?
No to powodzenia CI życze :)
Z ta pelna klatka to zacytowalam , nie mialam na mysli tego iz chce kupic pelna klatke.Znajomy poradzil mi, zeby najpierw kupic sobie stalke a potem moze teleobiektyw i tak probowac.Podoba mi sie ten Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.8D ale,nie posiada silniczka a ja mam Nikona 40, wiec chyba nici z tego duetu.Chcialabym jakas jasna stalka w zakresie 50-100 bo tak chyba najlepiej. Czy ktos mi moze cos poradzic?:) Posiadam Nikona D40.I mam teraz ogromny metlik w glowie jaki obiektyw dokupic.Bede bardzo wdzieczna,tylko prosze bez az takich specjalistycznych pojec . Ja sie dopiero zaglebiam w tajniki fotografii.A ten kitowy juz mi nie wystarcza.
Pozdrawiam.