Witajcie.
Od jesieni będę chodzić do szkoły policealnej na kierunek 'fotografia'. Na pewno bedzie wiele zadan polegajacych na robieniu zdjec. Jaki byscie polecali aparat cyfrowy (na początek myslalam o kompaktowym, nie lustrzance) dla srednio zaawansowanej osoby, ktora bedzie dopiero podszkalać swoj warsztat? Wazne by robil dosc dobre, ostre zdjecia i nie szarpał po kieszeni. Myslalam o fujifilm, sony lub hp. Będę wdzięczna za rady.
lista tematów
Szkoła. Jaki aparat? strona 2 z 3
Konto usunięte: Skoro nie masz pojęcia to poczekaj na rozpoczęcie roku, ale ja bym już na Twoim miejscu szykowała portfel na lustrzankę z dobrymi obiektywami.
a ja bym kupil praktike
plus jakiegos takumara 35, pancolara 50 i moze pentacona 200
wszystko zamkniesz w kwocie 700 PLN i masz WYPAS sprzet - na klisze
szkola na bank ma ciemnie i na bank bedzie warsztaty z tego prowadzic
a Ty nauczysz sie bardzo duzo z takim sprzetem o fotografii
sam robie eosem 40D ze szklarnia L 70-200 2.8, sigma 10-20, helios 58/2, revuenon 135/2.8 i cala torba innych szpejow i blyskotek
ale powiem ci ze ostatnio wracam do kliszy
praktica przezywa druga mlodosc
a moja ciemnia reinkarnacje
i to mi daje najwiecej frajdy
poza tym analogiem inaczej sie fotografuje (zwlaszcza tym bez AF'a)
musisz pomyslec nad kadrem
musisz zaplanowac GO
musisz zapanowac nad swiatlem
bo poprawek potem na kompie nie zrobisz takich jak w przypadku cyfry
szkola fotografowania i kompakt :| jakos mi to nie pasuje;/
a i kazdy aparat robi ostre zdjecia :)
proponuje canona 1000d (nie jest drogi) lub nikona d60 :)
bzdury piszesz
KAZDE Lustro daje ci jedno mozliwosc ktorej hybrydy ci w wiekszosci nie daja (bardzo maly procent) a mianowicie format RAW
ja swiadomie kupilem cyfrowe lustro zeby moc potem z rawem zrobic co mi sie podoba na kompie
wystarczy lekko nagiac krzywe i poprawic poziomy i masz taki sam obrazek z hybrydy jak i z lustra
Jesli ktos kupuje lustrzanke i mysli ze po przesiadce z hybrydy bedzie mial lepsze zdjecia to w 99% sie myli
te zdjecia nalezy prawie zawsze obrabiac
zdjecia surowe z lustra sa plaskie nienasycone i bez kontrastu
ale wg mnie to zaleta
krzywa charakterystyczna aparatu jest prosta i to jest piekne
skutkuje to tym ze ja wywolujac RAWa moge z nim zrobic co mi sie zywnie podoba i czego posiadacz hybrydy nigdy nie osiagnie
zadna hybryda nie osiagnie zdjec jakosci lustra (nawet najtanszego) pod warunkiem ze lustro obsluguje i wywoluje potem te zdjecia SWIADOMY uzytkownik
pierwszym argumentem niech bedzie wielkosc matrycy - co skutkuje ogniskowymi obiektywow co sie przeklada na glebie ostrosci
I
V
Konto usunięte: Jesli ktos kupuje lustrzanke i mysli ze po przesiadce z hybrydy bedzie mial lepsze zdjecia to w 99% sie myli
moze sie jednak zdecyduj
jak sie potrafi zdjecia robic to nie trzeba obrabiac :d
Konto usunięte: skutkuje to tym ze ja wywolujac RAWa moge z nim zrobic co mi sie zywnie podoba i czego posiadacz hybrydy nigdy nie osiagnie
oj dziecko dziecko
co jest niby takiego cudownego w formacie zapisu bezstratnym co?
moze w ogóle zacznijmy wszyscy w bmp zapisywac bo to bardzo dobry format
btw czego nie osiagnie?
moze wrecz przeciwnie nauczy sie robic zdjecia ktorych nie potrzeba puzniej "upiekszac" kradzionym zazwyczaj photoshop'em? :)
zreszta nie widze problemu w obrobce plikow w formacie jpg
wystarczy ustawic kompresje pliku na jak najmniejsze straty i wsio reszta to juz nie fotografia a grafika
fizyczna czy bit'owa?
a i zapomnial bym
Konto usunięte: moge z nim zrobic co mi sie zywnie podoba i czego posiadacz hybrydy nigdy nie osiagnie
super a ja wole robic zdjecia starym wysluzonym zenitem
szmelc ma trylion lat ale daje cos czego posiadacz cyfrowej lustrzanki z niskiej czy sredniej polki nie jest w stanie osiagnac :)
Konto usunięte: andzey:
AZDE Lustro daje ci jedno mozliwosc ktorej hybrydy ci w wiekszosci nie daja
I
V
andzey:
Jesli ktos kupuje lustrzanke i mysli ze po przesiadce z hybrydy bedzie mial lepsze zdjecia to w 99% sie myli
moze sie jednak zdecyduj
Widze ze czytasz bardzo wybiorczo
No tak bo analogiem zdjec sie nie obrabialo?
Tylko magiczny laboludek siedzial w labie i poprawial
niedoswietlenie kontrast itd
nie mowiac juz o ciemni czarno bialej
skracanie kąpieli, maskowanie dlonmi, push pull itd
to do innych chlopcze bo mam wiecej lat na karku
Bezstratna edycja Krzywych
Kontrastu
Nasycenia
Balansu Bieli
Jesli tego nie potrafisz ogarnac to kup jednak hybryde
ona zrobi to za ciebie i nie bedziesz musial myslec i kombinowac przy wolaniu rawa
to ciekawe naloz kilka warstw korekcyjnych na 8 bitowego jpga
takich podstawowych
poziomy krzywe i popatrz na histogram - moze wtedy dostrzezesz
Konto usunięte: super a ja wole robic zdjecia starym wysluzonym zenitem
szmelc ma trylion lat ale daje cos czego posiadacz cyfrowej lustrzanki z niskiej czy sredniej polki nie jest w stanie osiagnac :)
do tego celu uzywam praktiki
sam wolam i robie odbitki w lazience
samo to ze pytasz w taki sposob swiadczy ze nie rozumiesz
oczywiscie ze fizyczna
przeklada sie to na kat widzenia ,a idac dalej ogniskowe jakie sa potrzebne do osiagniecia tego samego obrazka na np 4/3 a Full Frame
idac jeszcze dalej na 4/3 standatrem bedzie pancake 25mm na FF 50mm
naprawde nie widzisz roznicy pomiedzy wlasciwosciami optycznymi 25 a 50mm
bo ja widze jedna zasadnicza: Glebia Ostrosci
Konto usunięte: Mysle ze w szkole ci szybko wybija z glowy hybrydy
poza tym szkola pewnie ma swoj zasob sprzetu
rozumiem, że chodząc do szkoły fotografii korzystałbyś tylko ze sprzętu w szkole a po wyjściu z budynku zapomniał w ogóle o fotografii, aż do następnych zajęć ?
po drugie wybić hybrydy ? czyli np Nikona D300s też ? albo D90 ? to też hybryda przecież :) kazdy uzywa to z czym mu dobrze w szkole powinni zwrócić jedynie uwagę na to czym się kierować przy wyborze sprzętu dla siebie.
jesli nie mialbym kasy na swoj sprzet to czemu nie?
przeciez szkola musi dysponowac i na pewno dysponuje dobrym sprzetem
nie wierze ze szkola po zajeciach nie umozliwia korzystania ze swojego sprzetu i ciemni (np gdynska umozliwia)
to nie sa hybrydy
tylko cyfrowe lustrzanki jednoobiektywowe - dSLR (digital Single Lens Reflex) z matryca rozmiaru APS-C
dasz sobie reke uciac?
na pewno
Konto usunięte: w szkole powinni zwrócić jedynie uwagę na to czym się kierować przy wyborze sprzętu dla siebie.
zgadza sie
i ciekawe co w szkole poleca?
hybryde z mala matryca i glebia ostrosci jak z polski do kanady?
czy moze analogowa tania lustrzanke?
czy moze analogowy sredni format?
a moze jednak wielkoformatowa kamere?
wszystko zalezy od zastosowan
wg mnie kompakt ma jedno zastosowanie - U cioci na imieninach
hybryda szersze bo mozna np osiagnac rewelacyjne makro tanim kosztem, itd
ale jednak nie wyobrazam sobie kogos robiacego zawodowo zdjecia np na slubie z hybryda, jesli zapytasz dlaczego usmieje sie po pachy
dla niektorych jasno
dalej nie rozumiesz czym jest krzywa charakterystyczna aparatu
a czym filmu to podstawa zrozumienia dlaczego Raw z aparatu wyglada jak wyglada
skoro nie zrozumiales moich postow to przeczytaj kilka madrzejszych ksiazek
ewentualnie potrzymaj najpierw lustro w rekach a potem sie wypowiadaj
bo to co piszesz swiadczy o tym ze lustrzanke widziales najwyzej na wystawie w sklepie
Podaj mi przyklad aparatu ktory daje wyjsciowo 16 bitowego JPGa?
nie ma takiego aparatu
mozesz skonwertowac 8bitowego Jpga na 16 bitowego ,ale jakosciowej informacji to nie zmieni ,bo jak mowila pani na matmie w 3 klasie podstawowki 0*X=0 czyli informacji ktora jest obcieta przy zapisie w aparacie do 8 bitow nie odtworzysz zadna konwersja 8->16
Raw jest 16 bitowy
Tiff jest 16 bitowy
a Jpg z aparatu jest 8 bitowy
chcesz dalej dyskutowac?
Konto usunięte: Skoro nie masz pojęcia to poczekaj na rozpoczęcie roku, ale ja bym już na Twoim miejscu szykowała portfel na lustrzankę z dobrymi obiektywami.
Mam pojęcie tylko ze nie znam sie na termonilogii sprzętowej za bardzo, chcialam porady co do sprzętu bo na pewno wiele osob zna sie lepiej ode mnie.
Konto usunięte: rozumiem, że chodząc do szkoły fotografii korzystałbyś tylko ze sprzętu w szkole a po wyjściu z budynku zapomniał w ogóle o fotografii, aż do następnych zajęć ?
Skąd.
Po pierwsze jesstem dziewczyną :D
po drugie mam dwa aparaty ze sredniej polki w domu
po trzecie interesuję się fotografią bo inaczej nie szlabym na taki kierunek;)