Witam wszystkich .
Od pewnego czasu borykam się z problemem, jaką lustrzankę wybrać. A więc opiszę to tak. Byłby to mój trzeci aparat, pierwszy miałem gdzieś 5 lat temu, ale niestety... Opcje w tych aparatach i jakość zdjęć mnie po prostu już nie zadowala. Dlatego na święta, bo miło jest dostać fajny prezent, a przy okazji, możliwe, że ceny spadną to chciałbym kupić lustrzankę. I zastanawiam się, czy kupić lepiej gorszą lustrzankę + obiektyw/y lepsze, czy może odwrotnie. Ale kombinuję z tego powodu, iż: szybko nie mam zamiaru wymieniać puszki, a na obiektywy z czasem się nazbiera i dokupi, więc to nie jest problem. Wiem, że na kicie jakość też nie jest powalająca, ale lepiej już się 'przyuczyć' wszystkich funkcji aparatu, z którymi nie miałem do czynienia i z nowymi ustawieniami. Co do fotografowania to chciałbym fotografować ludzi, na początku na tzw. 'sesjach' z chętnymi koleżankami. Podobają mi się także zdjęcia macro, a przeróżne krajobrazy w razie wycieczek, czy jakieś obiekty przydałoby się sfotografować. Ale nie można od razu wszystkiego, dlatego chciałbym się poradzić Was, jaką lustrzankę i obiektywy wybrać/dokupić w przyszłości/ew. filtry, nakładki, statywy, lampy itp, jeśli można to od razu z cennikiem orientacyjnym. Na początek mam do wydania jakieś 3000-3500zł, niezbyt dużo, ale jeśli mnie to wciągnie konkretnie to wiadomo, że dla pasji przeznaczy się większe sumy :).
Obecnie zastanawiałem się nad jakimś Nikonem D5000+obiektyw, bądź D90 + kit (chyba, że jego cena spadnie), a jeśli gorsza puszka to D60 + 2 obiektywy?. Inne firmy też mile widziane, choć jakoś do Nikonów mam 'największe przekonanie'. Wiem, że Canon 450D jest też w cenie Nikona D5000, ale jakoś 'w niego' się nie wtajemniczałem. Wiem, że dużo w fotografii zależy od umiejętności, a nie od sprzętu, dlatego chcę 'przejść na wyższy poziom' w fotografii. Bo manual w cyfrówce nie daje zbytnio dużego pola manewru... I chciałbym mieć sprzęt, który mi posłuży dłużej, w sensie dobrej jakości, ergonomii i wytrzymałości, bo na częste wymiany puszki/obiektywów raczej nie będę miał okazji, zresztą jak mówiłem wyżej. Nie będę już się więcej rozpisywał, może coś poradzicie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję :).
Drugi początek...
a kupilbys ferrari i jezdzil na oponach od malucha, i lal do tego najtansze paliwo?
to ciekawe ,bo koles robi tylko i wylacznie na kitowym 18-55 3,5-5,6
http://robertmekis.deviantart.com/gallery/
do kropowej matrycy tania stalka 50/1,8 za max 500 PLN nowka
Tamron 90 macro - okolo 1900 PLN nowka
jakies szerokie szklo do kropa np sigma 10-20 nowka ok 2000 PLN albo tokina 11-16 w podobnej cenie
obiektyw najlepiej jasny F4 albo F2,8 żeby bylo taniej to coś z M42 ogniskowa 135mm albo coś zmiennoogniskowe :)
jesli makro to już musisz najlepiej obrac sobie za cel że będziesz jednym szkiełkiem mógl robić i makro i np portrety a KIT do panoram nada się idealnie :)
tak więc na allegro sporo ludzi sprzedaje całe systemy gdzie można kupić dosłownie wszystko na raz ale to jakie ceny podzespołów będą będzie zależało od tego jaki system wybierasz :D tak więc wybierając Sony wybierasz tym samym Konice Minolte i jej szkła AF które pasują do sony ale na tym się nie kończy bo jak dokupisz sobie adapter M42 35zł albo taki sam ale z potwierdzeniem ostrości 130zł to możesz juz podpinać szkła tanie i bardzo dobre . nastepnie jest Canon też ma sporo szkieł i z adapterem można podpinac M42. Dalej Nikon ogólnie drogie szkła i wszystko nawet przejściówki... no i Pentax dobre szkiełka i tanie :) A co do całej reszty czyli lampy itp to juz cenowo musisz się rozglądać :)
jeśli to kasa na body i szkiełko bez lamp i dupereli i dodatkowych obiektywów to możesz sobie pozwolić na profeslonalne puszki:
sony Alfa A700
canon D50
nikon D90
pentax K20D
Ale jeśli chcesz mieć lepsze szkło i jeszcze lampę to musisz już wybrać coś tańszego
ale co nie znaczy że gorszego :)
co do nikona D5000 to bym odradzał już lepszy jest Canon EOS 500D oba z możliwością nagrywania filmow w rozdzielczości Full HD naprawdę prze świetne filmiki można kręcić :) no ale nikona D90 można polecić :)
tak więc ja bym ci doradził canona EOS 500D i w sklepie możesz się dogadać zamiast brać kita dokładasz 200zł i wybierasz lepsze szkiełko i jeszcze na dodatkowy akumulatorek lub jakąś małą lampe starczy :) albo statyw lub przejściówkę M42 i za grosze kupujesz dobrej jakości szkiełka M42 :D
Powiedziałem, że się nie znam. A po drugie, chcę porady, a nie metafor ;). Z drugiej strony to mogłoby być ferrari mające gorsze osiągi od tego malucha :P. A tak na serio, ja tylko zapytałem, a nie stwierdziłem, że 'coś' jest lepsze.
To możliwe, że szybko udałoby mi się dokupić.
Są jakieś zamienniki?
Pozdrawiam.
Czyli dalej nie mam wybranej puszki :P, chyba, że to sugestia do D90 była...
tak sa
zamiast tmarona jest np canon 100 macro
a zamiast sigmy lub tokiny jest canon 10-22
tylko ze drozsze
mozna sie bawic w m42+pierscienie ale przy macro moze szlag czlowieka trafic bez AF przy tak malej glebi ostrosci
przy szerokim na kropa nie mao dpowiednikow bez AFa
raczej pewne, w sklepach jest ich na peczki bo sa tanie i dobre
(za te pieniadze)
chyba porownanie nie najlepsze bo najdrozsze i tak sa szkła (te dobre)
popatrz jakie szkla jaki system oferuje i co Ci odpowiada do tego i dobierz sobie puszke w odpowiadajacym Ci systemie
nawet tansza jak uznqasz kiedys ze ona Cie w jakis sposob ogranicza to zmienisz w obrebie tego samego systemu a szkla juz bedziesz miala wiec ja bym proponowal lepsze szkło a tansza puszke szczegolnie ze jestes poczatkujacy raczej
przy szerokim na kropa nie mao dpowiednikow bez AFa
zle napisalem ;]
przy szerokim kacie nie ma odpowiednikow m42 o takich ogniskowych wiec jestes skazany na nowsze szkla
mam sam d90 i kit 18-105mm i jestem z niego bardzo zadowolona, nikonowskie kity sa bardzo dobre i ostre, w przeciwienstwie do innych. Do macro mam sigme 700mm/f2.8 okoła 1600zł. Do portretu proponuje nikkora 50mm/f1,4 za ok 1600zl :)
Zapraszam Cię do zwiększania wiedzy. Za czytanie w internecie otrzymujesz punkty, które wymienisz na nagrody. Zarejestruj się teraz z tego linku , a otrzymasz 100 punktów ekstra.
http://przeczytamwszystkich.pl/przyjmij-zaproszenie?it=1259668e-25cb-42b8-bc71-b8d9d371af4f
uzbieraj 50 punktów a dostaniesz dodatkowe punkty bonusowe ;)
wszystko jest za darmo:)
Polega to tylko na tym, że klikasz na różne artykuły i za nie dostajesz punkty. Nie musisz ich nawet czytać bo nikt cię przecież nie sprawdzi. Portal z nagrodami dopiero się rozpoczął więc wszyscy mogą być na jednym poziomie z punktami