małe pytanie : ] strona 3 z 3
w kwestii szumow
strzal nieostry z 40D iso 500
robione w RAW czyli nieodszumiane przez soft aparatu i nieodszumiane potem programowo
(zapisujac do JPG zazwyczaj masz jakies tam odszumianie w puszce, zwlaszcza w sony jest mocne)
pelny plik:
http://www.sendspace.com/file/z840gp
nie wątpię ;) raz, że to troszkę inny przedziałe cenowy (samo body 40D kosztuje więcej niż alfa z kitem) to jeszcze canon ma matrycę CMOS, która sama w sobie mniej szumi, niż CCD w Alfie. Canon daje je chyba do wszystkich swoich modeli, nikon tylko do droższych, Sony tylko do dwóch A700 i A900
powiem szczerze, że bawiłem się tylko modelem D60 i baaaardzo wkurzało mnie całe menu (to gdzie wyświetlane są nastawy itp)... jak dla mnie mało czytelne, ale to może kwestia przyzwyczajenia ;)
oj każda marka ma coś Konica Minolta/Sony stabilizację obrazu w korpusie canon czyszczenie matrycy ultradźwiękami nikon szkła nikora a pentax jak juz kolega wspominał potwierdzenie ostrości w korpusie przydatne z adapterem do szkieł M42 no i szkła... ale prawdę mówiąc dla początkującego te wszystkie dane to o kant d..y rozbić bo na początku i tak włączy na AUTO i będzie pstrykał jak leci :D Dopiero z czasem z ciekawości zacznie bawić się opcjami których i tak do końca nie opanuje ;)
prawda jest taka ze kazdy system ma swoje wady i zalety i nie dla kazdego uzytkownika jest jeden sluszny wybor
Lustrzanke ja polecam olimpusa e-420 / e-520 :D ceny wachaja sie od 1200 zl do 2800zl :D zalezy czy z 2 obiektywem w zestawie :D :]
Zapraszam Cię do zwiększania wiedzy. Za czytanie w internecie otrzymujesz punkty, które wymienisz na nagrody. Zarejestruj się teraz z tego linku , a otrzymasz 100 punktów ekstra.
http://przeczytamwszystkich.pl/przyjmij-zaproszenie?it=1259668e-25cb-42b8-bc71-b8d9d371af4f
uzbieraj 50 punktów a dostaniesz dodatkowe punkty bonusowe ;)
wszystko jest za darmo:)
Polega to tylko na tym, że klikasz na różne artykuły i za nie dostajesz punkty. Nie musisz ich nawet czytać bo nikt cię przecież nie sprawdzi. Portal z nagrodami dopiero się rozpoczął więc wszyscy mogą być na jednym poziomie z punktami