Jutro będę pierwszy raz fociła na weselu. Lecz nie wiem jak ustawić aparat, by się nie zdziwić przy oglądaniu zdjęć. Nie chcę do końca lecieć na automacie..
{ mam NIKONA d90 } pozdrawiam
Wesele- ustawienia aparatu
jak fociłem na weselu, to idealnie sprawdził mi się obiektyw 18-70mm (w kościele stałka 50/1,4)
co do ustawień... cały czas jechałem na ISO 100, najlepiej w priorytecie przyslony (pokrętło na "A")... Do tego przydałaby się lampa, ale nie celowana bezpośrednio w twarze, ale żeby uzyskać światło odbite (miękkie)
oczywiście wszystko zależy, jaki efekt chcesz uzyskać
No i podstawowe zasady...
- jeżeli robiłabyć fotki w kościele, to pamiętaj, że trzeba się zachować, a nie biegać po nim całym ;)
- na weselu, robić fotki tak, żeby nikomu za bardzo nie przeszkadzać, ale żeby nie stracić najlepszych scen ;)
lepiej leć na automacie bo nie będziesz miała czasu uczyć się na manualu podnieś lampę i pstrykaj aż ci bateria padnie :)
Najlepiej robić na priorytecie przysłony (S) lub na P jak nie potrafisz...
jeśli nie masz zewnetrznej lampy którą moznaby skierować w górę to lepiej raduj sobie używanie tej wbudowanej, ale za to musisz podnieść ISO... wewnatrz najlepiej tak do 400, staraj się nie wychodzić wyżej, w ostateczności do 800... więcej raczej nie potrzeba (o ile nie będziesz za duzo piła %% to ręce Ci drżeć nie będą)
każde/wesele/kościół/sala itp itd to inne warunki świetlne, nikt ci nie powie dokłądnie jak masz ustawić aparat. ale dobrze że masz d90 bo ma całkiem spoko matryce i można lecieć na wysokim iso, aparat to pół biedy powiedz jaki masz obiektyw, pewnie kita jakiegoś?
O mi też się przyda parę dobrych rad, bo za dwa tygodnie wesele a ja z moim SonyAlfa 300 jestesmy w lesie ;P
przede wszystkim wspolczuje bo focenie wesela cropem to straszna meka, dopiero na pelnej klatce zaczyna sie zabawa. szczegolnie z jasnymi stalkami (:
ja tam na manualu jade caly czas i nie wyobrazam sobie pracy nawet na trybie polautomatycznym. moc lampy tez ustawiam recznie...
Z wbudowaną diodką w puszce to powodzenia wszystkim fotografującym :D
Jak nie ma możliwości bounce'ować od sufitu na palniku 90stopni to ciężko będzie :)
Hmm dyfuzor to podstawa :)