Siemanko :)
mam zamiar kupić aparat, ale nie wiem jaki :) może mi doradzicie ;]
Chcem kupić cyfrówke kompaktową, żeby miała przynajmniej 8mpx (może być więcej)
jakiegoś w miare dobrego zooma i oczywiście po konkretnej cenie :) mam do wydania 550zł.
Co proponujecie?
jaki aparat kupić?
Ja polecam FUJIFILM FinePix S1000fd. B. dobry aparat, chociaż jego cena waha się w granicach 600 - 800 zł. ::
To wskaż nam chociaż jeden nowy aparat, który ma mniej niż 8mpx... Prosimy! Skoro wiesz gdzie takie są...
Ja polecam w tej cenie Canona A590is... akurat ma 8 Mpix :P
ale jak już wyżej napisali poprzednicy - czy by to było 5 czy 8 a nawet i 10 Mpix, w kompakcie nie ma to praktycznie żadnego wpływu na jakość zdjęć, jedynie szumy są większe i pliki więcej zajmują... ale tak to już jest.. marketing i magia megapixeli...
No tak... ma do wydania 550zł, chce minimum 8mpix i na pewno szuka używanego... mimo że półki sklepowe się uginają od sprzętu o takich kryteriach i w takiej cenie...
Widzisz idzie się domyślić, ale że jesteś kobietą więc mało wiesz na ten temat.
8Mega Pixow to juz standard, niektore lepsze komorki maja wiecej co jest smiechem xxxxxxxxxxxxx
Jesli chcesz ogladac te zdjecia na 17" monitorze z mniej niz 8MP to okay, gorzej jezeli korzystasz z HDMI i chcesz je poprzegladac na plazmie to bede wspolczul jakosci detali. Sam mam Canona EOS 5D oraz 50D i jakos nie przeszkadza mnie ogromna szczegolowosc, wlasnie dzieki temu zdjecia sa klimatowe, zwlaszcza HDR-y.
Osobiscie polecam Tobie Canon Powershot A480 Digital Camera z 10MP oraz 3.3x optycznym zoomem, w dodatku mozesz sobie nagrywac filmy choc jakosc jest daleka od doskonalosci :)
haha dobry żart
Tylko że 8 Mpix w lustrzance a to samo 8 w kompakcie to niebo a ziemia... na korzyść lustrzanki oczywiście ;) Nie rozumiem po co wyjeżdżasz tu z lustrzankami (w dodatku z tymi klasy Semi-pro i Pro), przecież autor wyraźnie napisał, że ma do wydania 550 Polskich Złoty, a za tyle nie kupi żadnej lustrzanki... Poza tym liczba megapixeli ma znikomy wpływ na ilość szczegółów w przypadku kompakta... to nic innego jak marketingowy bełkot, na który nabiera się każdy przeciętny zjadacz chleba, który ma zamiar kupić cyfrówke... A potem są rozczarowania, bo zamiast większej ilości szczegółów jest tylko więcej szumu...
A tak wracając do tematu to jesli aparat ma być używany to może lepiej zapoluj na Fuji S6500fd. Jak sie postarasz to powinieneś na allegro się zmieścić w tej cenie przy odrobinie szczęscia w licytacji. Aparat ma 6Mpix, ale zapewniam, że jakością obrazu i szczegółowością przebije wszystkie inne zabawki, które mają po 10 albo i 12 Mpix :)