DylaraComesBack
DylaraComesBack
  28 czerwca 2009 (pierwszy post)

Ale najpierw krótko o mnie.:
Przypadkowo stałem się właścicielem aparatu NIKON D40 + AF-S NIKKOR 18-55 / SIGMA 70-300 APO DG.....
Napstrykałem już trochę zdjęć, i zajarałem się ;]
Robiłem kolejne zdjęcia, miałem nowe inspiracje... i tu jest właśnie problem, jak trzeba ustawić aparat żeby wykonać zdjęcia z niewielką ilością światła, żeby nie trzeba było przez pare sekund trzymać aparat w bezruchu/lub żeby model nie ruszał się przez kilka sekund...

czytałem różne tutoriale itd, ale to przeważnie pisane językiem "profesjonalistów" któego nie ogarniam.
ogólnie chcę wykonać takie zdjęcie :
Część twarzy oświetlona, tło CZARNE, nie mam pojęcia jak to zrobić, próbowałem zmieniać ISO, żarówki w lampce... ogólnie światło było OK, tylko aparat "robił zdjęcie" zbyt długo ;)
Oświeci mnie ktoś?

HandOfFate
HandOfFate
  28 czerwca 2009

yyy statyw?

DylaraComesBack
DylaraComesBack
  28 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: yyy statyw?

yyy a człowieka jak usztywnić? ;>>>
GRADEK83
GRADEK83
  28 czerwca 2009

im większe F tym ciemnejsza fotka ustaw ostrość i tak aby czujniki światła skierowane były bardziej na okno jasny punkt wtedy ci przyciemni no albo migawke na ponad 125
M1000 f 8do16

HandOfFate
HandOfFate
  28 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: yyy a człowieka jak usztywnić? ;>>>

...a to jakis problem zeby model/modelka nie ruszali sie przez te pare sekund?

Konto usunięte
Konto usunięte: aby czujniki światła skierowane były bardziej na okno jasny punkt wtedy ci przyciemni

albo tak
bartheq
bartheq
  28 czerwca 2009

proponuje tryb M - wtedy aparat bedzie robil zdjecie tyle ile chcesz (:

KobeOsw
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 7
KobeOsw
  28 czerwca 2009

10000zdjęc w tym tapetki na tel i 300 najnowszych gier na tel 1 sms koszt 1zł 22 g z vat

Po prostu wyślij sms o tresci : game nzcxn4 na numer 91977
I PO KILKKU CHWILACH DOSTANIESZ SMS Z DARMOWOM STRONOM :)

slodkidran
slodkidran
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Przypadkowo stałem się właścicielem aparatu NIKON D40 + AF-S NIKKOR 18-55 / SIGMA 70-300 APO DG.....

Możesz wykonać kilka zdjęć o któe CIe poproszę ? Oczywiście chodzi o sigmę ...
Mam zamiar ją kupić jako "spacerówkę" lub możesz wstawić kilka ze skokiem ogniskowej co 50 mm w dobrym średnim i trudnym oświetleniu ?
Byłbym wdzięczny ... jakby co mogę dać maila albo zarzuć na hosting
Flo
Flo
  30 czerwca 2009

ale robisz na trybie manualnym?

DylaraComesBack
DylaraComesBack
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte:

napisz mi swoje gg, i wytłumacz co i jak konkretnie ;)

Flo
Flo: ale robisz na trybie manualnym?

próbowałem na tym trybie bez lampy błyskowej po prostu, wiem, jestem nieobeznany.
DylaraComesBack
DylaraComesBack
  3 lipca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: proponuje tryb M - wtedy aparat bedzie robil zdjecie tyle ile chcesz (:

ogarniam to, dzięki ;>
melania666
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
melania666
  3 lipca 2009

Im przysłona bardziej otwarta (np. F/3,5) tym wpada więcej światła. To samo w przypadku czasu im dłuższy...ale to chyba wiadomo.
Rób na otwartej przysłonie, krótkim czasie a jak nie to statyw. Manipuluj światłem naturalnym / sztucznym stałym lub błyskowym (z lampy zewnętrznej)

Dragonka

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.