hmmm jutro mam egzamin zawodowy...
i mam za zadanie ; rekonstrukcja czarno-bialej fotografi i retusz . No i z tym zdjeciem msuze zrobic cos czego nie rozumiem tzn ustawic w trybach najciemniejszy i najjasniejszy punkt na zdjeciu za pomoca skali szarosci.
Tylko ja nie iwem jak to zrobic? tzn czy dorbze rzumiem ze wystarczy bym za pomoca skali szarosci zrobila najjasniejsze zdjecie i najjciemniejsze po prostu? czy jak?
A no i oczywiscie nie pameitam najprostrzej rzeczy gdzie sie ustawia dpi zdjecia? bo bede musiala je zapisac oczywiscie w 300 dpi.
lista tematów
skala szarosci
Konto usunięte: i mam za zadanie ; rekonstrukcja czarno-bialej fotografi i retusz . No i z tym zdjeciem msuze zrobic cos czego nie rozumiem tzn ustawic w trybach najciemniejszy i najjasniejszy punkt na zdjeciu za pomoca skali szarosci.
czyli zmienić w odcień szarości (Greyscale)
W szopie klikasz na Image->mode->greyscale
Konto usunięte: A no i oczywiscie nie pameitam najprostrzej rzeczy gdzie sie ustawia dpi zdjecia? bo bede musiala je zapisac oczywiscie w 300 dpi.
Klikasz na mege Resize obraz zmień rozmiar i tam juz masz możliwość zmiany na 300dpi
W szopie klikasz na Image->Image Size-> i tam w rubryce Resolution wpisujesz 300 i Ok i zapisujesz do wydruku :)