witam!
mam pytanie.
w wakacje chciałabym nieco pobawić się kamerą otworkową.
jedną chciałabym wykonać z puszki.
żeby wyglądało to o tak:
i teraz moje pytania.
1. znacie jakieś sposoby na zrobienie dziurki o dokładnie takim wymiarze jaki powinien być?
2. w jaki sposób najlepiej przymocować papier [światłoczuły] do wewnętrznej strony?
3. i w jaki sposób go potem wywołać? [wywojka pozytywowa, negatywowa?]
4. no i czy gdzieś taką puszkę kupię? czy pozostaje mi poszukać czegoś takiego np. z farby? ;>
z góry dziękuję. ^^
pinhole - kamera otworkowa
Słyszałem, że taką dziurkę wykonuje się bardzo malutkim wiertełkiem lub laserowo.
Można na Allegro kupić już zrobione płytki i blaszki z dziurką do kamery otworkowej.
Tutaj obowiązuje zasada, że im mniejsza dziurka, tym ostrzejsze zdjęcia, ale dłuższy czas naświetlania.
W domu można próbować wykonać dziurkę igłą w folii aluminiowej (w puszce wyciąć wiekszy otwór i przytwierdzić kawałek folii aluminiowej z dziurką) lub gwoździem i błotkiem w blasze (bezpośrednio w puszcze). Jednak tymi sposobami bardzo trudno będzie precyzyjnie wykonać taką dziurkę, co odbije się na jakości zdjęć.
Nie widziałem puszki tak w sprzedaży, ale jeżeli to nie musi być metalowa puszka to masz 2 wyjścia:
a) W sklepach elektronicznych mozna nieraz kupić plastikowe obudowy różnych wielkości, koszt 5-7zł
b) W markecie budowlanym takim jak Castorama kupisz płytę HDF (6-7zł/m^2), wycinają na wymiary podane przez klienta, z takich płyt zbudujesz skrzyneczkę odpowiedniej wielkości
mozesz kupic na allegro blaszke z dziurka wypalana laserem ... ale lepsze efekty wychodza jak lekko naklujesz gwozdziem (tak zeby zrobila sie lekka gorka z jednej strony) i przecierasz jak najdrobniejszym papierem sciernym ... papier przyklejam na tasme 2stronna tylko w naroznikach (chociaz w tej puszcze powinien sie sam ladnie trzymac ... ostatnio robie beczka 250l gdzie minimum wchodzi 50x60cm albo 150x60cm [; wiec tam juz przynajmniej kazdy naroznik kazdego arkusza trzeba przykleic) ... wywolywasz recznie jak normalny plastik ... potem sklejasz to na mokro emulsja do siebie z 2gim papierem i robisz flashem,powiekszalnikiem,kopiarka przebitke z negatywu na pozytyw ... wywolujesz przerywasz utrwalasz pluczesz suszysz i voila ;]
ale jeśli chciałabym umieścić papier na środku puszki to sam się trzymać nie będzie.
a taśma. hmm. trudno ją będzie zerwać bez pogięcia papieru. a wgniecenia niestety na plastiku robią się bardzo łatwo.
i jeszcze jedno.
gdzie wywierciliby mi specjalnymi wiertełkami otwór w blaszce?
u jubilera?
ale mozesz poszukac puszke np. do formatu 13x18cm i bedzie wchodzic na styk ... ;]
z wiertla nigdy nie bedzie idealnej dziurki ... juz sama budowa wiertla to pokazuje ...
o wiertło się pytam bo widziałam takie 0.3 mm.
i sama na pewno nie zrobię idealnej dziurki.
a gdzieś szłoby laserowo wypalić?
bo ja się w takich sprawach zupełnie nie orientuję.
wymienionych wcześniej blaszek na allegro nie znalazłam.
dlatego pytam.
jedynie zmodyfikowane dekle na korpus.