Czesc. Mam pytanie. Posiadam zwykła cyfrówkę Sony cybershot DSC-S700, 7,2 MPX. Czy poprzez obróbkę w miarę dobrej jakości zdjęcia da sie uzyskac w miarę "profesjonalne" zdjęcie? Chodzi mi m.in. o efekt jak w lustrzankach- wyostrzenia rzeczy 1 planowej i jednocześnie rozmazania dalszego planu, krajobrazu. Chciałbym także się dowiedzieć czy można w znaczny sposób przerobic zdjęcie z cyfrowki aby bylo jakością podobne do tych z lustrzanki. Niestety nie mam budzetu na taki aparat i mysle nad powyższym rozwiązaniem :P.
Cyfrówka + program do obróbki graficznej? strona 1 z 2
Hmm czy Ty w ogóle wiesz co piszesz ? Efekt rozmycia to nic innego jak przysłona ...
Poczytaj sobie o budowie aparatu i o podstawowych pojęciach .... Jak robisz całe życie na Auto to nie powojujesz ale może chociaż zobacz do czego są programy tematyczne i opcja pełnego manuala
Aparat cyfrowy zawsze będzie z tyłu za lustrzanką i najlepszy program tego nie zmieni
To tak jak byś do malucha dodał spojler i udawał że jeździsz subaru ...
Dobra. Takich komenatarzy mi nie potrzeba. Wiem o tym, że da sie zrobic takie cos np.w AP, ale szukam tez innych- łatwiejszych programów. NIestety w cyfrówce nie ma przysłony i nic na to nie poradze. Czekam na jakies konkretne wypowiedzi.
7,2 jest wystarczające :)
Rozmycie mozesz uzyskać zarówno z programu tematycznego jak i poprzez dobre ustawienie aparatu :) Jeżeli z jakiś przyczyn Ci się nie uda, możesz to zrobić w photoshopie za pomocą funkcji GAUSSIAN BLUR :) powodzenia!
Chodziło mi o manualną regulację przysłony w cyfrówce.... (której nie ma.. przynajmniej w moim :P).
@up Jak chcesz składać jakieś zazalenia to idz do sądu, albo po prostu wypier... :)
Gausiian blur i bokeh??
Zaden blur czy to lens czy to gaussian nie zastapi normalnego zmiekczenia, bedzie wiało sztucznościa
Pewne rzeczy sie nie zmieniaja ;) Kobieta idealna ;)