Witam :) zastanawiam się nad kupnem tegoz wlasnie aparatu. jest taki jeden u mnie na city z dwoma obiektywami canona 18 - 55 i drugim tez canona 55 - 200. moje pytanie brzmi warto wydac na niego razem z tymi obiektywami te pieniadze? Pozdrawiam i licze na cenne wskazowki ;)
canon eos 1000D
Na codzień używam 40D ale mam 1000D jako aparat zapasowy, firmowy.. i jestem mega zawiedziony. Gdybym miał możliwość wyboru, na pewno nie wziąłbym 1000D. Największym mankamentem jest niedokładny pomiar światła. Baaardzo dużo zdjęć wychodzi prześwietlonych. Trzeba by mieć ciągle ustawioną kompensację ekspozycji na minus albo strzelać na manualu a to w zmiennych warunkach oświetleniowych nie wchodzi w rachubę. Generalnie, nie polecam! Już na pewno lepiej sprawuje się 400D czy 450D.
co to znaczy na city?
canona 1000D warto ale nie za 3k PLN
a to ciekawe bo kwanon pisze to ten sam modul mierzacy swiatlo
moze operator tego twojego canona nie umie korzystac ze swiatlomierza?
CMOS mniej szumi niz CCD to prawda
oczywiscie ze ma
za odpowiednia cene
canon tez ma
za podobna cene
i sony tez ma
takze za identyczne cene
wykraczajaca znacznie ponad budzet autora tematu
nie wiem ile kosztuje ten tamron 18-200
ale wiedz jedno jesli chcesz miec jedno uniwersalne szklo pod lustrzanke
to kup zaawansowanego kompakta
ten tamron jest do wszystkiego czyli do niczego
poza tym za te dwa szkla z zestawu za wiele kasy nie dostaniesz
18-55 IS chodza po max 300 pln
Nie kupilbym canona 1000d za trójke nawet z tymi dwoma obiektywami... bo i tak pozniej okaze sie ze te kity sa warte tyle co nic...
Pewne rzeczy sie nie zmieniaja ;) Kobieta idealna ;)
wazne, zeby najpierw wybrac dobry aparat i byc pewny, ze nie okaze sie kitem. powinien byc dobry, wybrany przez nas i (tutaj wpisac odpowiednia cene dla nas;)).
ja bym po prostu poczekal az ceny spadna tak wlasnie robie czekam do konca roku aby kupic d90 bo cena w koncu musi spasc a w miedzy czasie dokupie sobie do swojej d60 jakas 50-tke i bedzie cacy :D
Pewne rzeczy sie nie zmieniaja ;) Kobieta idealna ;)
na allegro wychaczysz za 3 kafle 40D .... dokupisz 50/1.8 i na poczatek z a y e b i s c i e :) dorobisz jakas kase to dokupisz nastepne szkielka :)
Operatorem tego Canona jestem ja i wiem jak się go obsługuje. Zdziwiony efektami przewertowałem kilka zagranicznych for i okazuje się, że jest to powszechna wada 1000D. Wypowiadam się bo sam go używam i nie wypisuję tu żadnych spekulacji.