razotka
razotka
  21 maja 2009 (pierwszy post)
Prawo autorskie (symbol: ? ) ? pojęcie prawnicze oznaczające ogół praw przysługujących autorowi utworu albo przepisy upoważniające autora do decydowania o użytkowaniu dzieła i czerpaniu z niego korzyści.

Czy zdarzyło się Wam znaleśc gdzieś Wasze prace, które były podpisane jakimś innym nazwiskiem?
Jaką postawę przyjmujecie wobec takich kradzieży? A może odpuszczacie, bo plagait to dla Was nic złego?
Publikując zdjęcia na jakimś portalu fogotraficznym zostawiacie znak wodny lub w pospisujecie je jakoś, czy to nie ma znaczenia?
ZimnooMi
ZimnooMi
  21 maja 2009

podpisuję, bo nie chcę właśnie znaleźć moich prac u kogoś innego.

Flo
Flo
  21 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Czy zdarzyło się Wam znaleśc gdzieś Wasze prace, które były podpisane jakimś innym nazwiskiem?

tak

Konto usunięte
Konto usunięte: Jaką postawę przyjmujecie wobec takich kradzieży? A może odpuszczacie, bo plagait to dla Was nic złego?

zgłaszam do administracji serwisu, w którym znajdę zdjęcie, w przypadku braku odzewu policja

Konto usunięte
Konto usunięte: Publikując zdjęcia na jakimś portalu fogotraficznym zostawiacie znak wodny lub w pospisujecie je jakoś, czy to nie ma znaczenia?

nie, ale mam zamiar
anioleceq
anioleceq
  21 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Czy zdarzyło się Wam znaleśc gdzieś Wasze prace, które były podpisane jakimś innym nazwiskiem?

Może nie innym, ale moje zdjęcia, do tego podpisane widywałam na fotach/fotoblogach.
A po studniówce jakis koles z galerii mojej klasy wzial moje i mojej kolezanki zdjecie i umiescil je w filmiku Ostrowskiej telewizji. Zrobiłam o to burdę, na tydzien usunal filmik po czym wrocil na ich strone internetowa. ;]

Konto usunięte
Konto usunięte: Publikując zdjęcia na jakimś portalu fogotraficznym zostawiacie znak wodny lub w pospisujecie je jakoś, czy to nie ma znaczenia?

OD pewnego czasu podpisuje
Alucard
Alucard
  21 maja 2009

Dobry temat.
Kiedyś znalazłem mój tutorial na innej stronie.
I najlepsze że był on przerobiony na fotce mojego psa.
Gdy ta osoba się wykłócała że to jej pokazałem zdjęcie mojego psa po czym szybko osoba usunęła tutorial i konto.
Teraz się podpisuje By alucard jedna czcionką mało dostępną w celu nie podrobienia.

bartheq
bartheq
  21 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: jedna czcionką mało dostępną w celu nie podrobienia.

hmm... przypadku podrabiania watermarkow chyba nie spotkalem (:
razotka
razotka
  21 maja 2009
Flo
Flo: zgłaszam do administracji serwisu, w którym znajdę zdjęcie, w przypadku braku odzewu policja

A musiałaś kiedyś już interweniować u policji?
Konto usunięte
Konto usunięte: Zrobiłam o to burdę, na tydzien usunal filmik po czym wrocil na ich strone internetowa. ;]

i dałaś już temu spokój?
Konto usunięte
Konto usunięte: Teraz się podpisuje By alucard jedna czcionką mało dostępną w celu nie podrobienia.

Ja pewnie dopóki nie napotkam się na kradzież moich prac, to nie zacznę podpisywać :and:
Alucard
Alucard
  21 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: hmm... przypadku podrabiania watermarkow chyba nie spotkalem (:

Nie używam watermarka tylko jednej czcionki w różnych kolorach :)
I po to by pracę zaznaczyć że należy akurat do mnie i później udowodnić to w jasny sposób.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ja pewnie dopóki nie napotkam się na kradzież moich prac, to nie zacznę podpisywać

Wiesz na przykład jest teraz taki jak temat przyklejony tu na forum ktoś kopiuje i wstawia na inne forum w celu podniesienia sobie rangi czy czegoś.
Flo
Flo
  21 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: A musiałaś kiedyś już interweniować u policji?

niedługo będę, zdjęcie mojego autorstwa (Darunia na nim jest) wstawiła sobie na profil na epulsie jakaś dziewczyna, która jak do niej pisałam mnie zablokowała, a administracja olała sprawę totalnie.
razotka
razotka
  21 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Wiesz na przykład jest teraz taki jak temat przyklejony tu na forum ktoś kopiuje i wstawia na inne forum w celu podniesienia sobie rangi czy czegoś.

Chodzi Ci o temat z ocenianiem zdjęć?
Flo
Flo: niedługo będę, zdjęcie mojego autorstwa (Darunia na nim jest) wstawiła sobie na profil na epulsie jakaś dziewczyna, która jak do niej pisałam mnie zablokowała, a administracja olała sprawę totalnie.

Nie żartuj? Ale z tego co widziałam to podpisane nie były, więc miała szerokie pole manewru :/
A długo czekasz na jakąś odpowiedź od administarcji?
Alucard
Alucard
  21 maja 2009
Flo
Flo: niedługo będę, zdjęcie mojego autorstwa (Darunia na nim jest) wstawiła sobie na profil na epulsie jakaś dziewczyna, która jak do niej pisałam mnie zablokowała, a administracja olała sprawę totalnie.

Jeśli nie korzysta na tych fotkach żadnych korzyści majątkowych nic tej osobie nie zrobią polskie realia :nie: A większość policjantów by odpowiedziała " mamy waźniejsze sprawy na głowie".
Flo
Flo
  21 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie żartuj? Ale z tego co widziałam to podpisane nie były, więc miała szerokie pole manewru :/ A długo czekasz na jakąś odpowiedź od administarcji?

ja dostałam odpowiedź od administracji, ale napisali mi, że dopóki nie udowodnię, że to nie jej zdjęcie (bo galerie moje i Darii to za mało i każdy może sobie zrobić z takimi zdjęciami) to nic nie mogą zrobić :ninja:
Alucard
Alucard
  21 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Chodzi Ci o temat z ocenianiem zdjęć?

Tak.
Daje się kopiuj wchodzi na jakieś forum wklej i można powiedzieć moje foto.
zawsze lepiej dać z boku te małe "by razotka"
Alucard
Alucard
  21 maja 2009
Flo
Flo: ja dostałam odpowiedź od administracji, ale napisali mi, że dopóki nie udowodnię, że to nie jej zdjęcie (bo galerie moje i Darii to za mało i każdy może sobie zrobić z takimi zdjęciami) to nic nie mogą zrobić

Niech Darunia zrobi zdjęcie z dzisiejszą gazetą i pokazać administracji.
Flo
Flo
  21 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Jeśli nie korzysta na tych fotkach żadnych korzyści majątkowych nic tej osobie nie zrobią polskie realia A większość policjantów by odpowiedziała " mamy waźniejsze sprawy na głowie".

ściganie przestępstwa z art. 115 Ustawy o prawie autorskim
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.