Ciekawi mnie jaki typ aparatu ma większą wytrzymałość mechaniczną na wszelkie udary, wibracje i wstrząsy. Lustro czy kompakt? Jak na mój rozum, to kompakt, gdyż w lustrze jest więcej delikatnych mechanicznych elementów.
Z dniem dzisiejszym umarł mój lumix fz5 i szukam czegoś w zamian na wypady rowerowe i górskie
lista tematów
Wytrzymałość
czyli tak jak myślałem... lustro kojarzy ze sprzętem do użytku w domu, najlepiej w studio, a nie lataniem z nim po mieście w plecaku
Konto usunięte: czyli tak jak myślałem... lustro kojarzy ze sprzętem do użytku w domu, najlepiej w studio, a nie lataniem z nim po mieście w plecaku
hmmm, no nie do konca tak... lustro jest jak najbardziej odpowiednim sprzetem w plener, tylko trzeba sie z nim odpowiednio obchodzic a jeszcze jak mamy uszczelniony korpus to juz jest super... ja przykladowo czesto lustro tacham w plecaku :) oczywiscie w plecaku przystosowanym do przenoszenia takiego sprzetu
to nie jest Aparat tylko co najwyżej urządzenie do przechwytywania obrazu niskiej jakości (żeby nie uwłaczać pojęciu 'robienia zdjęć' ;)) :P
myślę nad lumixem fz18, bo ma dość szeroki kąt jak na kompakt - 27mm, kiedy reszta ma zwykle 35, a to dla mnie bardzo istotne. Tylko w kompaktach drażni mnie szum. Nie poprawiło to się wcale przez 3 lata od kupna mojego pierwszego aparatu
Konto usunięte: myślę nad lumixem fz18, bo ma dość szeroki kąt jak na kompakt - 27mm, kiedy reszta ma zwykle 35, a to dla mnie bardzo istotne. Tylko w kompaktach drażni mnie szum. Nie poprawiło to się wcale przez 3 lata od kupna mojego pierwszego aparatu
Osobiście mogę dodać jedynie, że wybór trafny. Sama korzystam z fz18 i wyjątkowo mnie zaskoczył jeśli chodzi o jakość zdjęć.
Do zalet obok szerokiego kąta dodałabym jeszcze 18x zoom ;)
ta nienazwana myśl...
:***
:***